MENI
27.9.2013

Stalna delegacija Parlamentarne skupštine BiH na Četvrtom dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope


Na Četvrtom dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), koji se od 30. septembra do 4. oktobra 2013. godine održava u Strasbourgu, vodit će se, između ostalog, i rasprava o funkcioniranju demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini.

Učesnici će, među kojima su i članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSVE-a Milica Marković, Borjana Krišto, Nermina Kapetanović, Ismeta Dervoz, Saša Magazinović i Senad Šepić, također razgovarati i o nacionalnoj sigurnosti i pristupu informacijama, borbi protiv diskriminacije starih osoba na tržištu rada, pravima djeteta na fizički integritet.

Na zasjedanju će biti razmijenjena mišljenja i u vezi aktivnosti Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u 2012. i 2013. godini, razvoju skupštinske procedure monitoringa u periodu od juna 2012. do septembra 2013. godine, jačanju institucije ombudsmana u Evropi, sigurnosti hrane, kao i o dugom putu do pronalaska humanitarnih odgovora o osobama nestalim u evropskim sukobima.

Pored izbora sudija u Evropski sud za ljudska prava, na Četvrtom dijelu redovnog zasjedanja obavit će se i rasprava o poštivanju obaveza i angažmana Republike Moldavije, te o posmatranju parlamentarnih izbora u Albaniji koji su održani u junu ove godine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću