MENI
1.10.2013.

Članovi Kolegija Zastupničkog doma razgovarali s izaslanstvom Britanske skupine u Interparlamentarnoj uniji


U odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske nema otvorenih pitanja te se ukupni bilateralni odnosi mogu ocijeniti dobrim uz velike mogućnosti za unaprijeđenje daljnjih odnosa naročito u oblasti ekonomije zaključeno je na današnjem susretu članova Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjedatelja dr. Denisa Bećirovića i zamjenika predsjedatelja dr. Milorada Živkovića sa članovima izaslanstva Britanske skupine u Interparlamentarnoj uniji Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva.

Predsjedatelj dr. Bećirović zahvalio se na potpori suverenitetu, teritorijalnom integritetu i neovisnosti Bosne i Hercegovine, kao i angažmanu Ujedinjenog Kraljevstva u poslijeratnoj rekontrukciji Bosne i Hercegovine, koje je kroz Ured za međunarodni razvoj (DFID) doniralo preko 200 milijuna konvertibilnih maraka u okviru humanitarnih aktivnosti, žurne obnove, unapređenja funkcioniranja javne uprave, obnovu infrastrukture, proizvodnje i civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

„Vanjska politika Bosne i Hercegovine prema međunarodnim partnerima zasniva se na otvorenosti i ravnopravnosti, uzajamnom poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, principu miroljubive suradnje, uz uvažavanje obostranih interesa. U isto vrijeme, tijekom obavljanja vanjskopolitičkih aktivnosti, Bosna i Hercegovina će djelovati sukladno obvezama koje proističu iz zaključenih i prihvaćenih sporazuma i drugih međunarodnih instrumenata te članstva u međunarodnim organizacijama i asocijacijama“ istaknuo je predsjedatelj Bećirović. Prema riječima dr. Bećirovića strateški vanjsko-politički ciljevi države Bosne i Hercegovine su članstvo u Europskoj uniji, članstvo u NATO savezu i dobra regionalna suradnja.

Zamjenik predsjedatelja dr. Milorad Živković također je pozdravio angažman Velike Britanije i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, ističući da istinske stabilizacije stanja i napretka u našoj zemlji neće biti ukoliko taj angažman ne bude primarno savjetodavni i ukoliko se budu pokušavala nametati rješenja.

Ujedinjeno Kraljevstvo daje punu potporu euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine, a Britanski zvaničnici i dalje će pružati svu potrebnu potporu na bilateralnom i multilateralnom planu, kako bi što prije naša zemlja ostvarila svoje ciljeve, istaknuli su članovi izaslanstva Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva.

Predsjedatelj dr. Bećirović je, između ostalog, još naglasio da gospodarska suradnja između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine, može u budućnosti biti na znatno višoj razini. U tom smislu dr. Bećirović je gostima iz Ujedinjenog Kraljevstva detaljno obrazložio mogućnosti investiranja u Bosni i Hercegovini. Intenziviranje ekonomske suradnje može se ostvariti u razvoju energetike, turizma, poljoprivrede, građevinarstva i infrastrukture. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću