MENI
29.1.2020

Izašao novi broj „Parlamenta“ za period april – decembar 2019. godine

Novi broj „Parlamenta“, štampanog biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za period april – decembar 2019. godine, donosi opširnu informaciju sa 4. hitne sjednice Predstavničkog doma PSBiH, na kojoj je potvrđena Odluka Predsjedništva BiH o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Bilten PSBiH prenosi sadržaj ekspozea, kojeg je Tegeltija iznio pred poslanike Predstavničkog doma, te informaciju o imenovanju članova stalnih komisija Predstavničkog doma PSBiH.

Također, bilten prenosi informaciju da su izborom predsjedavajućih, te prvih i drugih zamjenika predsjedavajućih konstituirane stalne komisije Predstavničkog doma PSBiH.

U novom broju biltena PSBiH objavljena je i informacija o održanoj 5. hitnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, na kojoj je potvrđena Odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

„Parlament“ objavljuje i opširan izvještaj sa 11. Međunarodne konferencije ombudsmena za oružane snage, koju je, u saradnji sa PSBiH i Uredom parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, organizirao Ženevski centar za upravljanje sigurnosnim sektorom (DCAF). U izvještaju se precizira da je na konferenciji učestvovalo više od 200 predstavnika institucija vojnih ombudsmena, te međunarodnih i nevladinih organizacija iz 51 države svijeta.

U biltenu se izvještava i o 6. plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koja je, pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine, održana u zgradi PSBiH. O boljoj povezanosti za bolji život, kao glavnoj temi sjednice i motu bosanskohercegovačkog predsjedavanja ovom regionalnom inicijativom, govorili su najviši zvaničnici iz jedanaest država Jugoistočne Evrope.

„ Parlament“ prenosi i informaciju o svečanosti otvaranja Twinning projekta Evropske unije (EU) pod nazivom „Osnaživanje i nastavak podrške parlamentima BiH u poslovima evropskih integracija“. Projekat u vrijednosti 2,3 miliona eura, koji će u naredne dvije godine obuhvatiti PSBiH, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Skupštinu Brčko Distrikta, kao i skupštine kantona, provest će konzorcijum kojeg će činiti Narodna skupština Mađarske, Parlament Austrije i Hrvatski sabor.

U novom broju biltena objavljene su i informacije o održanim sastancima članova kolegija oba doma PSBiH sa novoimenovanim šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom, kao i sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom, na kojima se, između ostalog, razgovaralo o procesu uspostave vlasti na nivou BiH.

Prenesene su i informacije o učešću predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića na četvrtom sastanku predsjednika parlamenata evroazijskih zemalja na temu „Veća Euroazija: dijalog, povjerenje, partnerstvo“, koji je održan u Nur – Sultanu, glavnom gradu Republike Kazahstan, kao i učešću predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Borjane Krišto na konferenciji Parlamentarne skupštine Mediterana na temu „Alternativna tržišta kapitala za ekonomski rast na Mediteranu – ključna uloga parlamentaraca“, koja je održana u italijanskom gradu Milanu.

U biltenu je objavljena i informacija da je Delegacija PSBiH, predvođena predsjedavajućim Predstavničkog doma PSBiH Nebojšom Radmanovićem i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikolom Špirićem, učestvovala na 141. zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije.

Bilten prenosi i informacije o učešću zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjane Krišto i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikole Špirića na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope u Strazburu.

„ Parlament“ izvještava i o aktivnostima poslanika iz različitih političkih stranaka okupljenih u „Zelenom klubu“ u vezi sa rješavanjem problema odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore. Prenesena je i informacija o događaju koji je, povodom Svjetskog dana borbe protiv raka dojke i u okviru kampanje zagovaranja legalizacije upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, održan u zgradi PSBiH. Kako se u biltenu prenosi, poslanik u Predstavničkom domu Saša Magazinović i Udruženje „KanaBH“ su u zgradi PSBiH organizirali događaj pod nazivom "Bolje ilegalno živ, nego legalno mrtav".

Osim navedenog, bilten izvještava i o drugim redovnim aktivnostima PSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću