MENI
29.1.2020.

Предсједавајући Представничког дома др Денис Звиздић и предсједавајући Дома народа др Драган Човић на састанку Радне групе Одбора за спољне послове Европског парламента за западни Балкан

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) др Денис Звиздић и предсједавајући Дома народа ПСБиХ др Драган Човић учествовали су у Бриселу на састанку Радне групе Одбора за спољне послове Европског парламента за западни Балкан.

Обраћајући се присутнима, предсједавајући Звиздић рекао је да за БиХ евроатлантске интеграције и регионална стабилност немају алтернативу, те да су то, уз даљу демократизацију друштва, изградњу инфраструктуре и друштва знања, као и јачање владавине права, кључни услови демократског и економског развоја који нашим грађанима требају осигурати бољи стандард и миран и достојанствен живот.
“БиХ није велика држава - има 3,5 милиона становника, али смо само у прошлој години имали преко 1,7 милиона туриста, у задње четири године смо имали раст ГДП већи од 3,2 одсто, отворено је више десетина хиљада радних мјеста, били смо лидери у извозу у нашем региону, а међу првих десет најважнијих вањскотрговинских партнера, седам је чланица Европске уније (ЕУ). Економски процеси имају позитивне трендове, али то није довољно, досегли смо одређене лимите и управо нам је сада, више него икада, потребан потицај наших пријатеља како би сачували позитиван моментум – подсјећам да је још увијек преко 70 одсто грађана БиХ опредијељено за ЕУ – јер смо ми у БиХ свјесни да су европске интеграције једини и најефикаснији инструмент за јачање политичке стабилности, за прихватање европских вриједности и кључни подстрек за економски просперитет. Ми у БиХ не желимо никакво такозвано 'повлаштено партнерство' са ЕУ, нити било какву регионалну иницијативу која би била супституција за ЕУ интеграције БиХ – ми у БиХ искључиво желимо пуноправно чланство у ЕУ. На реализацији тога циља врло мукотрпно смо радили посљедњих година, и постигли напредак који треба резултирати  добијањем кандидатског статуса”, рекао је предсједавајући Звиздић у обраћању пред Радном групом Одбора за спољне послове Европског парламента за западни Балкан.

Др Драган Човић је приликом обраћања званичницима истакнуо како Босна и Херцеговина мора направити искорак у подручју европских интеграција за шта не постоји алтернатива. Претходних годину и по, нагласио је, Босна и Херцеговина била је заокупљена унутрашњим проблемима и изазовима попут успоставе власти и законодавних тијела. Но, како је рекао, тај период је довршен и нова динамика рада треба довести до интензивних промјена како бисмо се суочили с оним што је испред нас, укључујући Изборни закон. Спомињући одлуке судова у БиХ и Стразбуру, др Човић је казао како се Изборни закон мора измијенити у складу са тим одлукама, да се очекује финализирање измјена до краја марта текуће године, те да се питање избора у Граду Мостару такође мора ријешити. Подјеле и неспоразуми се морају ставити са стране, истакнуо је др Човић.

Економска и политичка безбједност у БиХ морају се обезбједити, истакнуо је др Човић, те изразио очекивање да ће Босна и Херцеговина добити кандидатски статус ове године како би тиме добила додатан вјетар у леђа.

Представници парламената из регије западног Балкана такође су се обратили присутнима, говорећи о перспективи чланства и регионалне консолидације, уз анализе стања у државама кандидатима и потенцијалним кандидатима.

Након уводних говора услиједио је формални разговор с присутним посланицима Европског парламента, које је предводио извјестилац Европског парламента за западни Балкан и посланик Републике Хрватске Тонино Пицула. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу