MENI
3.10.2013

Poslanica Parlamentarne skupštine BiH Ismeta Dervoz imenovana za izvjestiteljicu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope na temu "Očuvanje kulture u kriznim i post-kriznim situacijama”


Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Ismeta Dervoz imenovana je, u ime Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije PSVE-a, za izvjestiteljicu na temu “Očuvanje kulture u kriznim i post-kriznim situacijama”, a Stalni odbor PSVE-a je prihvatio inicijativu za preporuku koju je podnijela također članica Dervoz, uz učešće još 25 članica i članova Odbora za kulturu, nauku, obrazovanje i medije PSVE-a.

- U postkonfliktnim situacijama priznanje kulturne različitosti, koja obuhvata naslijeđe i kreativnost, može poslužiti kao pozitivna snaga nakon dijaloga, uzajamnog razumijevanja, pomirenja, socijalne stabilnosti i rekonstrukcije. Vijeće Evrope igra važnu ulogu u pomaganju vladama i lokalnim vlastima na izgradnji konstruktivnog partnerstva između raznih javnih i privatnih aktera kako bi se pokrenulo posredništvo među zajednicama, razvijala osjetljivost među kulturama, naročito među mladima i ohrabrila kulturna razmjena. Osim toga, ostaju izazovi kako sačuvati identitet i različitost historijskog kulturnog pejzaža i naslijeđa, a istovremeno se nositi sa gorućom potrebom za rekonstrukcijom, istakla je poslanica Dervoz obrazlažući podnesenu Inicijativu.

Nakon uspješnog rada na usvojenoj Rezoluciji Vijeća Evrope pod nazivom „Industrijsko naslijeđe u Evropi“, ovo je novo priznanje za članicu Stalne delagacije PSBiH u PSVE-a Ismetu Dervoz za dosadašnje aktivnosti i uspješan rad u tijelima Vijeća Evrope. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću