MENI
7.10.2013

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović razgovarao s ambasadoricom Kraljevine Norveške u BiH


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović danas je razgovarao s ambasadoricom Kraljevine Norveške u našoj zemlji Vibeke Lilloe.

Predsjedavajući Bećirović je upoznao ambasadoricu sa trenutnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, s fokusom na ispunjavanje uvjeta za nastavak napredovanja zemlje na putu euroatlantskih integracija.

Dominantne teme ovog susreta bile su unapređenje ekonomske i političke saradnje između BiH i Norveške. Sagovornici su se složili da su odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja. Predsjedavajući dr. Bećirović zahvalio se za svu pomoć koju je Kraljevina Norveška uputila u Bosnu i Hercegovinu što u dosadašnjem periodu iznosi preko tri milijarde norveških kruna ili više od 787 miliona konvertibilnih maraka.

U pogledu ugovornog reguliranja odnosa, predsjedavajući Bećirović je istakao da postoji niz sporazuma za koje je bh. strana uputila inicijativu, a za koje se očekuje odgovor norveške strane. Radi se o sljedećim sporazumima: Sporazum o saradnji u borbi protiv kriminala; ilegalne trgovine drogom i organiziranog kriminala; Sporazum o saradnji iz oblasti nauke i kulture; Sporazum o uzajamnoj pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim pravima; Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede i Sporazum o zapošljavanju državljana BiH u Kraljevini Norveškoj. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću