MENI
5.11.2015

Okončan rad Pete konferencije o temi: „Aktuelno stanje sigurnosti u BiH“


U Vitezu je danas okončan rad Pete konferencije o temi: „Aktuelno stanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini“, na kojoj je tokom protekla dva dana, u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, učestvovalo oko 80 predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti iz sektora odbrane i sigurnosti na državnom i entitetskim nivoima vlasti u BiH, te predstavnika nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

Današnji rad konferencije obilježila su obraćanja predstavnika komisija i odbora za sigurnost entitetskih parlamenata, kao i predstavnika entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova, kao i uprava policija u Federaciji BiH i RS. Izlaganje na temu zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara prilikom elementarnih nepogoda u BiH imali su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, a svoje viđenje na temu aktuelnog stanja sigurnosti sa aspekta rada institucija iz kojih dolaze dali su i predstavnici Državne regulatorne agencije za nuklearnu sigurnost, kao i Centra za uklanjanje mina (BH MAC). Radni dio Konferencije okončan je izlaganjima gostiju iz nevladinog sektora i međunarodnih organizacija sa kojima Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH ostvaruje saradnju.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić zahvalio se svim učesnicima na učešću i angažmanu u radu ove Konferencije. Podžić je najavio da će zaključke i prijedloge mjera sa ove Konferencije na jednoj od narednih sjednica razmatrati Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH, a potom će ih ovo radno tijelo Parlamentarne skupštine BiH (PSBIH) dostaviti i svim učesnicima ove Konferencije.

Inače, pored predstavnika PSBiH - članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno sigurnosne agencije BiH i Parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, u radu ove Konferencije učestvovali su i predstavnici drugih institucija na nivou BiH koje se u svom radu neposredno bave pitanjima odbrane i sigurnosti - Predsjedništva BiH, Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog štaba i Operativne komande Oružanih snaga BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Službe za poslove sa strancima, te Agencije za policijsku podršku, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje, kao i BH MAC-a i Državne regulatorna agencija za nuklearnu sigurnost. Također, u radu Konferencije učestvovali su i predstavnici parlamentarnih odbora i institucija iz sektora sigurnosti na nivou entiteta i Brčko distrikta.

Osim predstavnika institucija vlasti u BiH, u radu Konferencije učestvovali su i predstavnici Misije OSCE-a u BiH, NATO štaba u Sarajevu, UNDP-a i ženevskog Centra za civilnu kontrolu oružanih snaga (DCAF), koji su, uz Zajedničku komisiju za odbranu i sigurnost BiH, bili suorganizatori ovog skupa. U svojstvu gostiju, u radu Konferencije učestvovali su i predstavnici Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore, Centra sa sigurnosnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi (RACVIAC), EUFOR-a i Centra za sigurnosne studije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću