MENI
10.10.2013.

Састанак чланова Заједничке комисије за одбрану и безбједност са генералом Sir Richardom Shirefom


Чланови Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ разговарали су данас са Оперативним командантом за Операцију Althea ЕУФОР и замјеником врховног команданта савезничких снага у Европи, генералом Сир Ричардом Ширефом (Richard Shirreff), и командантом ЕУФОР-а у БиХ, генерал-мајором Diterom Hajdekerom.
Домаћини високој војној делегацији били су предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Душанка Мајкић, чланови Заједничке комисије Бериз Белкић, Крунослав Врдољак, Мехмед Брадарић и Борислав Бојић, те парламентарни војни повјереник БиХ Бошко Шиљеговић.

Током састанка размијењена су мишљења о актуелном стању у сектору одбране и активностима Заједничке комисије за одбрану и безбједност. Посебно је разговарано о процесу уништавања вишкова наоружања и војне опреме, могућностима за ефикасније дјеловање у помоћи цивилном становништву током елементарних непогода, одговорности за безбједност складишта војне опреме, процесу деминирања и изградњи приуштивих и добро опремљених Оружаних снага БиХ.

Такође, размијењена су мишљења у вези са израдом „Прегледа одбране“, учешћа припадника Оружаних снага БиХ у мировним мисијама, сарадњи са Командом ЕУФОР-а, те јачању парнерства и бољег разумјевања свих субјеката у сектору одбране и безбједности.

Констатован је и напредак у активностима Министарства одбране и Оружаних снага БиХ у процесу рјешвања вишкова муниције и минско-експлозивних средстава, чему су свој допринос дали и Команде ЕУФОР-а и НАТО Штаба у Сарајеву, те УНДП и ОЕБС Мисије у БиХ, а које су дале значајан допринос бољем и безбједносном окружењу за грађане БиХ. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу