MENI
14.10.2013.

Делегат Стјепан Крешић представља Парламентарну скупштину БиХ на Регионалној конференцији „Ефективни мониторинг и парламентарни надзор над IPA фондовима“


Уз учешће представника комисија за европске интеграције и комисија за финансије и буџет из осам националних парламената земаља Западног Балкана и Парламента Шкотске, с циљем представљања улоге парламента у ефективном надзору над кориштењем средстава Европске уније, у Охриду се одржава Регионална конференција на тему: „Ефективни мониторинг и парламентарни надзор над IPA фондовима“.

Током Конференције, између осталог, разговарано је о јачању и изграђивању демократских институција, које морају бити способне да се носе са економским и друштвеним реформама, с циљем успјешног испуњења процеса европског интегрисања. Учесници конференције су у више наврата истицали важност изградње и кориштења људских ресурса и капацитета у сврху ефективног програмирања и у коначници кориштења IPA фондова а посебну пажњу учесници конференције су посветили новом инструменту предприступне помоћи IPA II, за период 2014. – 2020. година. Како је истакнуто, њихова важност огледа се у томе што је и земљама потенцијалних кандидата за чланство у ЕУ омогућило приступ свих пет компоненти ИПА фондова.

Другог дана засједања, у оквиру дискусије делегација земаља учесница конференције, члан Заједничке комисије за европске интеграције, делегат Стјепан Крешић који на скупу представља Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине поднио је излагање на тему IPA фондова. Он је, између осталог, рекао да је нови секторски приступ IPA II фондовима допринио томе да Босна и Херцеговина интензивније ради како би омогућила једноставнији и ефикаснији приступ овим фондовима. Истакао је и да БиХ припрема стратешки документ за кориштење IPA II, који ће бити основа за кориштење будућих средстава претприступног фонда и којим ће бити обухваћено цјелокупан период претприступне помоћ, за свих седам година.

Када је ријеч о условима за кориштење IPA-е, представници Европске комисије истакли су два најзначанија увјета за Босну и Херцеговину: имплементација Пресуде Европског суда у за људска права у предмету Сејдић – Финци против БиХ и успостава ефикасног механизма координације процеса европског интегрисања БиХ. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу