MENI
5.11.2015

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa članovima Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović razgovarali su danas u Sarajevu sa delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom o provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), te napretku i obavezama Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Članovi Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom, koju predvodi predsjednik te Delegacije Tonino Picula, izrazili su zadovoljstvo što će, zajedno sa članovima Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH, konstituirati Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) kao instituciju koja predstavlja parlamentarnu dimenziju provođenja SSP-a između BiH i EU.

Evropski parlamentarci ocijenili su da u našoj zemlji danas postoji novo raspoloženje svih institucija BiH koje, kako su naglasili, treba iskoristiti kako bi Bosna i Hercegovina ubrzala evropski put.

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta naglasio je da formiranje POSP-a, kao obaveze koju predviđa SSP, predstavlja značajan datum i za BiH i za EU, koja na taj način pokazuje da ostaje privržena procesu proširenja i evropskoj perspektivi naše zemlje i zemalja Zapadnog Balkana.

Evropski parlamentarci pozdravili su napredak koji je BiH u posljednje vrijeme postigla i na ekonomskom planu, te apelirali na institucije da ubrzaju reformu pravosuđa i pojačaju borbu protiv kriminala i korupcije.

Potvrđujući da su institucije BiH posvećene kreiranju dobre atmosfere za ubrzanje evropskog puta naše zemlje, članovi kolegija oba doma PSBiH Ognjen Tadić i Šefik Džaferović pozdravili su formiranje POSP-a i poželjeli uspješan rad tom tijelu, čiji je zadatak da kreira i prati realizaciju provođenja SSP-a, kao i dalje kretanje BiH ka članstvu u EU.

Ističući da je u BiH potrebno kreirati stabilnu političku scenu, kao uvjet za provođenje reformi, članovi kolegija oba doma PSBiH upoznali su članove Delegacije Evropskog parlamenta da je u toku definiranje mehanizma koordinacije i ispunjavanje reformske agende, kao i drugih uvjeta kako bi Bosna i Hercegovina krajem ove godine podnijela kredibilnu aplikaciju za status kandidata za članstvo u EU.

Sastanku članova kolegija oba doma PSBiH sa evropskim parlamentarcima prisustvovali su i šefica Misije naše zemlje pri EU ambasadorka Lidija Topić i specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u BiH ambasador Lars – Gunnar Wigemark. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću