MENI
21.10.2013

Boško Šiljegović i Dušanka Majkić učestvuju na Konferenciji u Oslu


U Oslu je danas počela sa radom Peta međunarodna konferencija za institucije ombudsmana u oružanim snagama.

Na samom početku, učesnicima konferencije obratili su se predsjednik Parlamenta Kraljevine Norveške Olemic Thommessen, parlamentarni ombudsman za Oružane snage Norveške Kjell Arne Bratli i direktor Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga (DCAF), ambasador Theodor Winkler.

U radnom dijelu Pete konferencije razgovara se o statusnim pitanjima i izazovima sa kojim se suočavaju u oružanim snagama zemalja učesnica, te ulozi institucije ombudsmana. Također, razgovara se o ulozi žena u oružanim snagama, te mogućnostima za unaprijeđenje bilateralne i multilateralne saradnje između institucija ombudsmana koje se bave pitanjima zaštite ljudskih prava u oružanim snagama.

Među 36 zemalja i osam međunarodnih organizacija koje su uzele učešće u njenom radu, Parlamentarnu skupštinu BiH na Konferenciji predstavljaju predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Dušanka Majkić i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović. Predstavnici Parlamentarne skupštine BiH su tokom Konferencije imali priliku razgovarati sa učesnicima o pozitivnim praksama u radu institucija ombudsmana za oružane snage i nadležne parlamentarne komisije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću