MENI
22.10.2013

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović razgovarao s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske


U odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske nema otvorenih pitanja, te se ukupni bilateralni odnosi mogu ocijeniti dobrim, uz velike mogućnosti za unapređenje saradnje, naročito u oblasti ekonomije, zaključeno je prilikom današnjeg susreta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića i ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Nigela Caseya.

Predsjedavajući Bećirović zahvalio se na podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i angažmanu Ujedinjenog Kraljevstva u poslijeratnoj rekontrukciji Bosne i Hercegovine, koje je, posredstvom Ureda za međunarodni razvoj (DFID), doniralo više od 200 miliona konvertibilnih maraka u okviru humanitarnih aktivnosti, hitne obnove, unapređenja funkcioniranja javne uprave, obnove infrastrukture, proizvodnje i civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

Ujedinjeno Kraljevstvo daje punu podršku euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine, a britanski zvaničnici ukazuju na to da će pružiti svu potrebnu podršku na bilateralnom i multilateralnom planu našoj državi, kako bi što prije ostvarila svoje ciljeve, istakao je ambasador Casey.

Predsjedavajući Bećirović je, između ostalog, još naglasio da privredna saradnja između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine može u budućnosti biti na znatno višem nivou. U tom smislu dr. Bećirović je detaljno obrazložio mogućnosti investiranja u Bosnu i Hercegovinu. Intenziviranje ekonomske saradnje može se ostvariti razvojem energetike, turizma, poljoprivrede, građevinarstva i infrastrukture. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću