MENI
28.10.2013.

Окончана 55. сједница Представничког дома


У другом дијелу 55. сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, данас су у другом читању усвојени Предлог закона о одговорности за нуклеарну штету, Предлог закона о измјенама Закона о поступку индиректног опорезивања и Предлог закона о програму заштите свједока у Босни и Херцеговини, предлагач Савјет министара БиХ.

У првом читању усвојени су Предлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити и добробити животиња, предлагач посланица Нермина Заимовић-Узуновић и Предлог закона о измјени и допуни Закона о акцизама у Босни и Херцеговини, предлагач Савјет министара БиХ.

Годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2012. годину примљен к знању.

Мишљење Уставноправне комисије Представничког дома ПСБиХ у вези Предлога закона о нерадним данима у вријеме празника у Босни и Херцеговини, предлагач Савјет министара БиХ, упућено је на усаглашавање Колегијуму.

На усаглашвање Колегијуму упућен је Годишњи финансијски извјештај Фонда за реформу јавне управе за 2012. годину.

Закључено је да, у вези Информације о кршењу Устава БиХ у Републици Српској у погледу права на националну групу предмета у школама Коњевић Пољу и другима, Савјет министара БиХ затражи од уставно надлежних тијела информације о кршењу људских права у области образовања те их прослиједи ПСБиХ ради разматрања.

Закључак Клуба СДА о Информацији је упућен на усаглашвање Колегијуму.

Није прихваћен захтјев посланика из Клуба СДС-а да се Предлога закона о допуни Изборног закона Босне и Херцеговине разматра по хитном поступку и одлучено је да се Предлог закона разматра у редовној процедури.

Није усвојена иницијатива посланика Мате Фрањичевића с 52. сједнице Дома, одржане 29. 8. 2013., која гласи: „Узевши у обзир да је БиХ чланица Савјета Европе, да своју будућност види у Европској унији и да је ријеч о демократској земљи, што наравно подразумијева прихваћање одговарајућих европских цивилизацијских стандарда, као и општих стандарда демократије, сматрам корисним и неопходним да Парламентарна скупштина БиХ обави расправу, те затражи од Савјета министара БиХ дефинисање и предлагање Резолуције о осуди злочина тоталитарних комунистичких режима, као и проглашење 23. аугуста Европским даном сјећања на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима“

Продужен је мандат Истражне комисије Представничког дома за утврђивање законитости поступања надлежних државних тијела у случају привођења и задржавања Шемсудина Мехмедовића, посланика у Представничком дому, а закључак посланика Мирсада Мешића у вези продужења рока је упућен на усаглашавање Колегијуму.

Дата је сагласност за ратификовање Уговора између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске о граничним прелазима, чиме је 55. сједница окончала рад. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу