MENI
29.10.2013

Rukovodstvo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovaralo sa predsjednikom Hrvatskog sabora


Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjedavajući dr. Denis Bećirović, zamjenici predsjedavajućeg dr. Milorad Živković i dr. Božo Ljubić te predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Halid Genjac razgovarali su danas sa Delegacijom Hrvatskog sabora koju predvodi predsjednik Sabora Josip Leko.
Tom prilikom, dr. Bećirović je upoznao sagovornika sa aktuelnim društveno-političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, istakavši čvrstu opredjeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu.

Predsjednik Sabora, gospodin Leko iskazao je spremnost Republike Hrvatske da pomogne Bosni i Hercegovini na njenom putu u Evropsku uniju. Saglasio se sa ocjenom dr. Bećirovića da dvije prijateljske zemlje trebaju otvoreno i iskreno razgovarati o otvorenim pitanjima a ne sakrivati ih pod tepih. Sagovornici su zaključili da treba nastaviti i intenzivirati kontakte zakonodavnih i izvršnih organa vlasti kako bi saradnja između dvije zemlje bila dodatno unaprijeđena.

Tokom sastanka, dr. Bećirović posebno je istakao važnost ratificiranja Ugovora o granici između BiH i Republike Hrvatske. Rješavanje pitanja granice, prema ocjeni dr. Bećirovića, tijesno je povezano i za primjenu Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora pri čemu Bosna i Hercegovina smatra da razgraničenje na moru nije do kraja okončano zbog čega BiH stoji na stanovištu da ratifikaciji ugovora o granici treba prethoditi donošenje bilateralnog sporazuma o razgraničenju između BiH i Hrvatske na moru. Pri tome, rekao je on, treba uvažavati činjenicu da je naša zemlja pomorska država koja ima neupitno pravo izlaska na otvoreno more i u međunarodne vode što je dobro koje pripada i sadašnjim i budućim generacijama.

Također, dr. Bećirović je potcrtao da najviši zakonodavni organi Bosne i Hercegovine i Hrvatske moraju biti u funkciji ekonomije. S tim u vezi, on je konkretno predložio da predstavnici dva parlamenta zatraže od izvršnih organa da u što kraćem roku potpišu nove sporazume i protokole koji treba da dinamiziraju ekonomske i ojačaju sveukupne veze između dvije države a prije svega Ugovor o granici, Ugovor o imovinsko-pravnim odnosima kao i Sporazum o privremenom zapošljavanju radnika iz BiH u Republici Hrvatskoj.

Zamjenik predsjedavajućeg dr. Milorad Živković ukazao je na činjenicu da je ovo godina dobre regionalne saradnje što je praksa kakvu svakako treba podržati. Govoreći o pitanju granica, dodao je da se radi o više ljudskom, emotivnom a mnogo manje političkom pitanju, dok je potencirao i nužnost rješavanja još uvijek u obje zemlje prisutnog izbjegličkog problema.

Po riječima zamjenika predsjedavajućeg dr. Bože Ljubića, u odnosima dva susjeda bitno je pokušati staviti se u poziciju onog drugog i racionalno spoznati njegove interese dok je naglasio da je stabilnost Bosne i Hercegovine danas vezana za odnose između njegovih konstitutivnih naroda ali da treba težiti da se oni dodatno ne iskomplikuju rješenjima prioblema na koja je ukazala Presuda u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH.

Govoreći u ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Sulejmana Tihića, gospodin Halid Genjac pozdravio je goste i potcrtao potrebu daljeg jačanja odnosa parlamentaraca dvije prijateljske zemlje i posebno komisija i odbora koje se bave evropskim integracijama kao i ekonomskim odnosima. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću