MENI
7.11.2013

Susret delegacije Parlamentarne skupštine BiH sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova


Evropski put Bosne i Hercegovine i Srbije, otvorena pitanja i buduća saradnja između dvije zemlje bili su osnovne teme razgovora između delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koju čine predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović odnosno dr. Milorad Živković sa ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Ivanom Mrkićem.

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović koji predvodi našu delegaciju istakao je danas da se promocija, odbrana interesa i nastupanje u ime Bosne i Hercegovine zasnivaju na principu da je Bosna i Hercegovina suverena i međunarodno priznata država koja je spremna na najširu saradnju u međunarodnim, odnosno bilateralnim, regionalnim i globalnim okvirima.

Kako je istakao ministar Mrkić, ogroman je potencijal za dalji razvoj odnosa između dvije zemlje a zemlja sa prostora nekadašnje zajedničke države skupa mogu na međunarodnom planu postići mnogo više nego ako nastupaju pojedinačno. Na isti način, zajedničkim nastupom privrednika, složili su se danas sagovornici, moguće je ostvariti i veće ekonomske rezultate na trećim tržištima.

Također, naglašena je potreba potpisivanja niza bilateralnih sporazuma koji bi trebali doprinijeti uspostavi kvalitetnijih odnosa a zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Milorad Živković istakao je da nema ugovora i sporazuma koji čekaju raticiranje u Parlamentarnoj skupštini BiH. On je izrazio nadu da će u narednom periodu za ratificiranje pristići novi međudržavni sporazumi Bosne i Hercegovine i Srbije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću