MENI
7.11.2013

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH razgovarala sa premijerom Republike Srbije


U rješavanju otvorenih pitanja između dvije države treba preduzimati odlučnije korake, jer je to bitno za budućnost naroda i država ali i za ukupnu stabilnost cijelog regiona., istaknuto je prilikom današnjeg susreta Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa premijerom Republike Srbije Ivicom Dačićem.

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović koji predvodi delegaciju u kojoj je još i zamjenik predsjedavajućeg Doma dr. Milorad Živković, pozdravio je dogovor o održavanju zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije i dodao da očekuje da će ona doprinijeti otklanjanju otvorenih piranja koja postoje između dvije zemlje. On je, također, rekao da je strateški interes Bosne i Hercegovine stabilna i demokratska Srbija te izrazio nadu da je isti interes ima i Srbija kada je posrijedi BiH.

Premijer Dačić se složio da otvorena pitanja između dvije zemlje treba rješavati a ne, kako je rekao, gurati pod ćilim. Istakao je da probleme treba otklanjati sistematično uz istovremeni rad na jačem povezivanju ekonomija dvije zemlje i njihovom zajedničkom nastupu na trećim tržištima, prije svega tržištu Istoka i Rusije ali i drugim. Predstojeću zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH nazvao je istorijskom te dodao da je vrlo bitno da se na tom sastanku načine koraci naprijed bar na dijelu pitanja koja slove za otvorena.

Zаmјеnik prеdsјеdаvајućеg Prеdstаvničkоg dоmа dr Мilоrаd Živkоvić dаnаs је kаzао dа su višеstrukе vеzе grаđаnа Bоsnе i Hеrcеgоvinе i Srbiје izvаnrеdnа оsnоvа zа svаku sаrаdnju. Zа оčеkivаti је, rеkао је, dа sе u nаrеdnоm pеriоdu iskоristi zаmаh u rеgiоnаlnој sаrаdnji а kоntаkti pаrlаmеnаtа dviје zеmlје dоdаtnо intеnzivirајu.

Inače, sagovornici su se danas saglasili da je bitno i dalje raditi na rješavanju utvrđivanja granične linije između dvije zemlje kao i na izradi i parafiranju niza međudržavnih sporazuma koji će urediti i unaprijediti ukupne odnose Bosne i Hercegovine i Srbije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću