MENI
14.11.2013

Održana 52. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Na 52. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u drugoj komisijskoj fazi usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, čiji je predlagač poslanica Nermina Zaimović - Uzunović. Komisija nije usvojila osam amandmana koje je na Prijedlog zakona podnio poslanik Emir Kabil.

Ocjenjena je usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, te podržani principi Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, predlagača: poslanika Mladena Bosića, Darka Babalja, Borislava Bojića, Aleksandre Pandurević i Vesne Krstović - Spremo, kao i Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, predlagača poslanika Mirsada Đuguma.

Komisija je utvrdila usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, kao i Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zaštiti tajnih podataka, predlagača Vijeća ministara BiH.

Po zahtjevu za autentično tumačenje člana 2. stav (1) Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine, s Мišljenjem Vijeća ministara BiH, Komisija je, cijeneći jasnoću norme, zaključila da je norma jasna i da je nije potrebno tumačiti, čime je postupak po zahtjevu za autentično tumačenje obustavljen.

Razmatrajući poslovničku inicijativu Mladena Ivankovića Lijanovića sa 55. sjednice Predstavničkog doma PS BiH, kojom se traži da se Vijeće ministara zaduži da što prije, a najkasnije do kraja ove godine, pripremi prijedlog teksta himne i da ga, u formi prijedloga dopuna Zakona o državnoj himni Bosne i Hercegovine, dostavi u parlamentarnu proceduru, Komisija je zaključila da je inicijativa podnesena u skladu sa članom 8. Poslovnika Predstavničkog doma i proslijedila je Domu u dalju proceduru. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću