MENI
9.11.2015

Održana 11. sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda



Na 11. sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržan je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u konvertibilne marke, čiji je predlagač delegat Mario Karamatić.

Članovi Komisije prihvatili su Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, te predložili Domu naroda usvajanje ovog Izvještaja.

Prihvaćen je i Izvještaj o finansijskoj reviziji izvještaja o izvršenju Budžeta institucija za 2014. godinu. Uz ovaj Izvještaj, članovi Komisiji predložili su Domu da donese zaključak kojim Dom naroda PSBiH od Vijeća ministara BiH traži da izvrši detaljnu analizu sadržaja revizorskog izvještaja za 2014. godinu, te da izradi i u roku od 90 dana dostavi Domu naroda Akcioni plan sa tačno definiranim zaduženjima, nosiocima aktivnosti i rokovima za realizaciju revizorskih preporuka u Izvještaju o finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH za 2014. godine. Usvojen je i zaključak prema kome Dom naroda PSBiH od Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH traži da u zakonom predviđenom roku u parlamentarnu proceduru dostave Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu. Predloženo je da Dom naroda PSBiH donese i zaključak prema kome zadužuje Vijeće ministara BiH da pristupi izradi i/ili doradi postojećih propisa kojima se jačaju nadzor, kontrolni postupci i javna potrošnja, a sve u duhu Reformske agende za BIH za period 2015. – 2018. i s ciljem racionalizacije javne potrošnje.

K znanju je primljena Informacija o zahtjevu Centralne izborne komisije BiH za dodjelu sredstava iz Budžeta institucija BiH za 2016. godinu. Komisija je usvojila zaključak kojim preporučuje Ministarstvu finansija i trezora u Vijeću ministara BiH da prilikom izrade Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH uzme u obzir zahtjev Centralne izborne komisije BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću