MENI
28.11.2013.

Одржана конференција „Рад и запошљавање“


Један од великих проблема са којима се БиХ суочава, а који је успорава у њеном економском развоју, стабилности и напретку ка ЕУ, јесте чињеница да је БиХ једна од земаља са највећом стопом незапослености у Европи, поручено је на конференцији „Рад и запошљавање“, која је у организацији Заједничке комисије за економске реформе и развој Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и у сарадњи са представништвом Фондације Konrad Adenauer и USAID-ов Пројект јачања институција власти и процеса у БиХ одржана као једна у низу серијала конференција са насловом „Економска и правна питања у контексту ЕУ интеграција БиХ“.

Након обављених презентација на тему „Незапосленост у БиХ : Мјере активног запошљавања и реформе образовног система у БиХ“ и „Ефикасно управљање тржиштем радне снаге у свјетлу економске политике“, истакнуто је како је велика стопа незапослености у БиХ дијелом узрокована и неусклађеношћу потребе тржишта рада и понуде радне снаге на тржишту БиХ. Како је појашњено, сама чињеница да у БиХ постотак незапослених износи око 28% је алармантна и стручњаци се слажу да у образовном систему БиХ не постоји заједничка језгра, постављени стандарди и каталози знања за рјешавање проблема у тој области.

Зато, речено је на крају данашње дискусије, ова конференција има за циљ потакнути све актере да размотре различите могућности за превазилажење овог проблема с циљем предлагање конкретних рјешења и планирања смјерница за покретање планског развоја БиХ. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу