MENI
4.12.2013.

Održana 27. sjednica Povjerenstva za promet i veze

 
Na 27. sjednici Povjerenstva za promet i veze Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatran je Dopis Radio-televizije BiH o poslovnoj i programskoj egzistencije tri javna emitera u BiH. U svezi s tim, usvojen je zaključak koji će biti upućen Zastupničkom domu PSBiH u kojem se konstatira da je Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK BiH) zakonom ovlaštena za donošenje odluke o trajanju marketinškog oglašavanja sukladno europskim standardima, vodeći računa o konkurentnosti (financijskoj održivosti) javnih RTV servisa na tržištu.

Zaključeno je i da se Zastupničkom domu uputi zaključak kojim se traži od Upravnog odbora i menadžmenta BHRT-a da izradi akcijski plan restrukturiranja Javnog radiotelevizijskog servisa BiH, kako bi se stvorila mogućnost da Javni RTV servis BiH odgovori izazovima konkurencije na tržištu emitiranja i efikasno provodi program čija je struktura usklađena s potrebama misije Javnog RTV servisa. Usvojeni su i zaključi koji će se dostaviti Zastupničkom domu na izjašnjavanje i u njima se poziva RAK BiH da razmotri mogućnost daljnje odgode primjene Kodeksa o izmjeni Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, kojim je javnim RTV servisima u BiH dozvoljeno vrijeme za oglašavanje u programima skraćeno sa šest na četiri minute po satu, kao i da u suradnji s javnim RTV servisima u BiH, izradi vjerodostojnu analizu financijskog stanja i stvarnih potreba sva tri javna RTV servisa u BiH, uključujući i racionaliziranje kadrova u Javnom RTV servisu BiH, kako bi oni funkcionirali na ekonomski održivim osnovama i nesmetano ispunjavali svoju važnu društvenu ulogu. Domu će biti dostavljen i zaključak u kojem se također poziva RAK BiH da, nakon što dobije analizu financijskog stanja, ponovi raspravu o potrebi izmjene skraćivanja dozvoljenog vremena za oglašavanje u programima javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini, te imajući u vidu navedeno u analizi, eventualno, revidira prethodno donesene odluke o ovom pitanju. Na kraju, usvojen je i zaključak kojim Povjerenstvo za promet i veze Zastupničkog doma traži od Upravnog odbora i menadžmenta BHRT-a da postupi prema zaključcima s 26. sjednice Povjerenstva, održane 17. 7. 2013.

Povjerenstvo se upoznalo sa prigovorima na postupak izbora članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH, te zaključilo da nije nadležno za donošenje odluke po ovom pitanju jer nije sudjelovalo u proceduri izbora članova Vijeća RAK-a BiH.

Primljen je k' znanju Dopis predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH u svezi izrade Orijentacijskog radnog plana Zastupničkog doma PSBiH za 2014. godinu, kao i Dopis Kolegija Zastupničkog doma PSBiH u svezi putovanja zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH.

Primljen je k' znanju zaključak Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i veze Doma naroda PSBiH kojim se predlaže Povjerenstvu za promet i veze Zastupničkog doma PSBiH održavanje zajedničke tematske sjednice obaju povjerenstava koja bi bila posvećena razmatranju aktualnog stanja u Javnom radiotelevizijskom servisu BiH u cilju pronalaženja rješenja za nagomilane probleme. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću