MENI
5.12.2013

Okončana 58. sjednica Predstavničkog doma


Na 58. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrđena je Odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o imenovanju ministra i zamjenika ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Tako je potvrđeno imenovanje Borisa Tučića na mjesto ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Živka Marjanca za zamjenika ministra odbrane BiH i Miladina Dragičevića na mjesto zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U drugom čitanju usvojeni su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, predlagač poslanica Nermina Zaimović-Uzunović i Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, predlagači poslanici iz Kluba SDS-a.

U prvom čitanju usvojeni su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti tajnih podataka, predlagač Vijeće ministara BiH i Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, predlagač poslanik Mirsad Đugum.

Na usaglašavanje Kolegiju upućeno je Mišljenje Ustavnopravne komisije u vezi Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, predlagač Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, prvo čitanje.

Nije usvojen, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, predlagač Vijeće ministara BiH.

Potvrđena je Odluka Predsjedništva BiH o postavljenju profesionalnih vojnih osoba na formacijska mjesta u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH. U skladu s tim, na formacijska mjesta u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH (OS BiH), za koja je predviđen čin generala, postavljeni su kako slijedi: general-major Anto Jeleč na dužnost načelnika Zajedničkog stožera OS BiH, brigadni general Mirko Tepšić na dužnost zamjenika načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za operacije, brigadni general Senad Mašović na dužnost zamjenika načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za resurse. Također, brigadni general Dragan Vuković je imenovan na dužnost komanadnt Operativne komande OS BiH, brigadni general Ivica Jerkić na dužnost zamjenika komandanta Operativne komande OS BiH za resurse, brigadni general Husein Tursunović na dužnost komandanta Komande za podršku OS BiH. Brigadni general Marko Stojčić je imenovan na dužnost zamjenika komandanta Komande za podršku OS BiH za operacije i obuku, brigadir Gojko Knežević na dužnost zamjenika komandanta Komande za podršku OS BiH za resurse, brigadir Kenan Dautović je imenovan na dužnost komandanta 5. pješačke brigade, brigadir Radovan Ilić je imenovan za komandanta 6. pješačke brigade, a Enes Huseinović na dužnost generalnog inspektora u generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane BiH.

Usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta insitucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period I. – VI. 2013. godine.

Predstavnički dom PSBiH je usvojio Izvještaj Vijeća ministara BiH o stanju ravnopravnosti spolova u BiH u 2011. godini, CEDAW: zaključna zapažanja na kombinirano Četvrti i peti periodični izvještaj BiH i Gender akcijski plan BiH za period 2013.-2017. godine. Također, data je puna podrška Gender akcijskom planu BiH za period 2013.-2017. godine i zahtijeva se njegov puno provođenje, te se traži da nadležna parlamentarna komisija redovno izvještavati ovaj Dom o provođenju, uključujući i informacije o eventualnom neispunjavanju obaveza u odgovornim institucijama. Pozdravljen je napredak ostvaren u BiH od razmatranja prethodnog periodičnog izvještaja, kako je to konstatirao i UN-ov Odbor za CEDAW, te se poziva na dalje ulaganje napora u potpunom provođenju preporuka sadržanih u Zaključnim zapažanjima Odbora o Četvrtom i petom periodičnom izvještaju BiH, naročito vodeći računa o ostavljenim rokovima za provođenje preporuka. Na kraju, traži se od Vijeća ministara BiH da u najkraćem roku utvrdi i podnese prijedlog zakona o pravima žrtava mučenja, kao i program za žrtve seksualnog nasilja u sukobu i mučenja.

Za članove Ureda za razmatranje žalbi BiH, na mandat od pet godina, iz reda priznatih stručnjaka Upravnog prava iz Federacije BiH imenovane su Magdalena Papić i Ilma Mehić-Jusufbašić, te iz reda stručnjaka iz oblasti javnih nabavki, transporta i strateškog poslovnog upravljanja iz Federacije BiH imenovani su Nikolina Silak i Vildan Đurović, a iz Republike Srpske Dragan Vukajlović.
Prihvaćena je ostavka poslanika Milorada Živkovića na mjesto člana u Interresornoj radnoj grupi za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, te je umjesto njega u Interresornu radnu grupu imenovan poslanik Darko Babalj.

Data je saglasnost na Poslovnik o radu Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Inicijativa poslanika Senada Šepića s 55. sjednice Predstavničkog doma, održane 24. 10. 2013., koja glasi: “Predlažem da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uvrsti u dnevni red iduće sjednice i obavi raspravu o temi: Strateško djelovanje institucija u Bosni i Hercegovini u pravcu osiguranja ravnomjernog razvoja Bosne i Hercegovine“ upućena je na usaglašavanje Kolegiju Predstavničkog doma PSBiH.

Na sjednici je data saglasnost za ratificiranje nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora (prilog).

Na 58. sjednici je data saglasnost za ratificiranje: 
  1. Okvirnog sporazuma između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine u vezi s Regionalnim programom za stambeno zbrinjavanje
  2. Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije u vezi s prekograničnim programom Bosna i Hercegovina - Crna Gora u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2012. godinu
  3. Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije u vezi s prekograničnim programom Bosna i Hercegovina - Srbija u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2012. godinu
  4. Dopune br. 2 Sporazuma o finansiranju koji se odnosi na državni program za Bosnu i Hercegovinu - dio II u okviru IPA - komponenta pomoći u tranziciji i izgradnji institucija za 2009. godinu
  5. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o finansijskoj saradnji u 2010. godini
  6. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o finansijskoj saradnji u 2011. godini

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću