MENI
19.11.2018

Štampan novi broj „Parlamenta“ za period juli – septembar 2018. godine

Novi broj „Parlamenta“, štampanog biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za period juli - septembar 2018. godine, donosi informaciju o sastanku članova kolegija oba doma PSBiH sa princom Kraljevine Saudijske Arabije.

U vijesti se navodi da su članovi rukovodstva parlamentarnih domova izrazili zahvalnost za podršku koju Saudijska Arabija kontinuirano pruža BiH, kao i da su ukazali na činjenicu da dvije zemlje krase vrlo dobri politički odnosi, te da se posebno sadržajnim može ocijeniti komunikacija između državnih parlamenata. Kako je rečeno na sastanku, između dvije zemlje nužna je bolja ekonomska saradnja, a princ Saudijske Arabije obećao je da će se lično zauzeti da u njegovu zemlju vrlo brzo doputuje delegacija bosanskohercegovačkih privrednika koji bi predstavili oblasti i moguće projekte za buduće zajedničko poslovanje.

U novom broj „Parlamenta“ objavljena je i vijest da su članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH razgovarali sa delegacijom poslanika u Evropskom parlamentu, koje je predvodio potpredsjednik Grupe poslanika Evropske pučke partije (EPP) Andrey Kovatchev. Na sastanku je, navodi se u vijesti, razgovarano o procesu formiranja vlasti u BiH nakon Općih izbora, kao i o tome da vodeći domaći političari ulože dodatne napore kako bi BiH u ovom sazivu Evropskog parlamenta i Evropske komisije, odnosno do kraja juna 2019. godine, dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

„Parlament“ izvještava i o tome da je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić u Poljskoj učestvovao na 28. ekonomskom forumu „Evropa Karpata“, kao i o tome da je delegacija PSBiH u Briselu učestvovala na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Dobro upravljanje fondovima EU: funkcija kontrole budžeta Evropskog parlamenta“.

U novom broju biltena PSBiH objavljene su i vijesti o aktivnostima drugih parlamentarnih tijela PSBiH, prvenstveno Vijeća nacionalnih manjina BiH. Kako se navodi u tekstovima, Vijeće je od juna do septembra ove godine, pored redovnih sjednica, održalo i radni sastanak o iskustvima u radu vijeća nacionalnih manjina u BiH, te posjetilo Vijeće nacionalnih manjina regije Doboj.

Pored aktivnosti radnih tijela PSBiH i sadržaja sjednica PSBiH, u novom broju „Parlamenta“ pisano je i o tome da su sekretari domova PSBiH i službenici Sekretarijata PSBiH učestvovali na Sedmoj konferenciji sekretara i sekretarki radnih tijela parlamenata i skupština u BiH, čija je tema bila „Saradnja radnih tijela sa civilnim društvom u provođenju parlamentarnog nadzora“. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću