MENI
6.12.2013

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PSBiH boravit će u studijskoj posjeti Parlamentu SR Njemačke


Nastavak aktivnosti, koje se uz pomoć UNDP-a, provode na izradi Strategije tranzicijske pravde u BiH 2012.-2016. i pružanje podrške u usvajanju i primjeni mehanizama tranzicijske pravde u BiH povodi su studijske posjete Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Parlamentu SR Njemačke – Bundestagu, od 09. do 12. decembra 2013. godine.

Tako će predsjedavajuća Aleksandra Pandurević, zamjenica predsjedavajuće Nermina Kapetanović te članovi Zajedničke komisije Nermina Ćemalović, Senad Šepić, Halid Genjac i Mladen Ivanić sa domaćinima razmijeniti mišljenja o pravu na utvrđivanje činjenica i kazivanja istine, te pravu na reparacije i garancije za neponavljanje kršenja prava.

Posebna pažnja bit će posvećena i procesu denacifikacije nakon završetka 2. svjetskog rata, suočavanju sa prošlošću nakon ujedinjenja dvije Njemačke sa naglaskom na provjere u procesu imenovanja državnih službenika i namještenika, kao i procesu izgradnje spomen obilježja. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću