MENI
12.11.2015

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a na 90. Rose – Roth seminaru u Moldaviji


Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Nikola Lovrinović i njegov zamjenik Asim Sarajlić učestvuju u radu 90. Rose – Roth seminara, koji se održava u glavnom gradu Republike Moldavije Kišinjevu.

Centralna tema trodnevnog seminara, kojeg organiziraju Parlamentarna skupština NATO-a i Parlament Republike Moldavije, jeste regionalni kontekst stanja u Moldaviji i unutarnji izazovi u toj zemlji u svjetlu njene evropske budućnosti.

Učesnici seminara u uvodnom dijelu obratili su se bivši komesar Evropske unije za proširenje Štefan Füle, kao i najviši zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti Moldavije.

Prvi dio skupa protekao je u raspravi o odnosima Moldavije sa NATO i Evropskom unijom (EU), izgradnji kapaciteta i parlamentarnom nadzoru sektora odbrane i sigurnosti, o odnosima Moldavije i Rusije, kao i o aktuelnom stanju u Ukrajini i posljedicama tog stanja na stanje regionalne i globalne sigurnosti.

Predviđena je i rasprava o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u Moldaviji, posebno o unapređenju privrede te zemlje i izgradnji institucija koje će biti kredibilan partner na putu Moldavije ka EU. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću