MENI
10.12.2013.

Izaslanstvo Parlamentarne skupštine BiH susrelo se sa predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Jordana

 
"S ciljem privlačenja izravnih stranih investicija, Bosna i Hercegovina provodi neophodne političke i ekonomske reforme, rekao je, tijekom razgovora s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Hašemitske Kraljevine Jordan Atefom Tarawnehom, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović koji predvodi izaslanstvo Parlamentarne skupštine BiH koja na na poziv predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta Jordana boravi u dvodnevnom radnom posjetu Hašemitskoj Kraljevini Jordan. U izaslanstvu je, pored dr. Bećirovića i zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma i predsjedatelj parlamentarne Skupine prijateljstva sa Jordanom dr. Božo Ljubić.

Na vanjskopolitičkom planu, Bosna i Hercegovina, kako je istaknuo predsjedatelj Bećirović, posjeduje visok stupanj suglasnosti ključnih političkih aktera za ostvarenje cilja, a to je članstvo naše zemlje u Europskoj uniji i NATO-u. On je također dodao da je značajan korak u jačanju vanjskopolitičkog identiteta Bosne i Hercegovine bilo njeno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a čemu je Hašemitska Kraljevina Jordan pružila nesebičnu potporu. Sugovornici su se, inače, danas suglasili da postoje i brojne druge prigode za jačanje suradnje u okviru međunarodnih organizacija i da ih u budućnosti svakako treba koristiti.

Najviši zakonodavni organi Bosne i Hercegovine i Jordana moraju biti u funkciji ekonomije, rekao je dr. Bećirović. S tim u svezi, on je konkretno predložio da predstavnici dvaju parlamenata zatraže od izvršnih organa da u što kraćem roku potpišu nove sporazume i protokole koji treba dinamizirati ekonomske i ojačaju ukupne veze između dvaju država. Tom prigodom Bećirović je predložio da se što prije usuglase i potpišu sporаzum o prаvnoj pomoći u grаđаnskim i kaznenim stvаrimа između Bosne i Hercegovine i Jordаna, sporаzum o surаdnji između asocijаcija poslodаvаca Bosne i Hercegovine i Jordаnа, memorаndum o rаzumijevаnju između ministаrstavа prаvde, sporаzum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlаde Jordаna o reаdmisiji vlаstitih držаvljаnа i držаvljаnа trećih zemаljа, kao i progrаm surаdnje u oblаsti kulture, nа osnovu potpisаnog Sporаzumа iz 1995. godine.

Zamjenik predsjedatelja dr. Božo Ljubić zahvalio se danas Hašemitskoj Kraljevini Jordan na kontinuiranoj potpori Bosni i Hercegovini i njenom demokratskom razvoju. On je upoznao domaćine sa čvrstim opredjeljenjem i naporima da Bosna i Hercegovina ustavno bude uređena kao prostor na kojem će u potpunosti biti poštovana demokratska prava svih njenih konstitutivnih naroda i građana. U svojstvu predsjednika Skupine prijateljstva sa Jordanom, dr. Ljubić je pozvao na dodatno povezivanje i vodstava i svih radnih tijela parlamenata BiH i Jordana što bi trebao biti i korak više ka uspješnoj saradnji ekonomija dvaju zemalja.

Sugovornici su se suglasili da su oblasti u kojima postoje odlični uvjeti za povezivanje: energetika, prometna infrastruktura, turizam, poljoprivreda, drvna industrija, mašinska industrija, elektroindustrija i građevinarstvo. Jedna od tema o kojoj je danas detaljnije razgovarano je i modalitet kako povećati trgovinsku razmjenu između Bosne i Hercegovine i Jordana.
Predsjedatelj Bećirović pokrenuo je ideju za uvođenje izravne aviolinije između Sarajeva i Amana, što bi značajno doprinijelo unapređenju razvoja turizma, trgovinskih i ukupnih ekonomskih odnosa. Osim navedenog, ukazano je na važnost suradnje sveučilišta iz Bosne i Hercegovine i Jordana." priopćeno je iz Kabineta predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denisa Bećirovića. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću