MENI
28.6.2018.

Izaslanstvo Parlamentarne skupštine BiH sudjeluje na trećem dijelu redovitog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Zamjenica predsjedatelja Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Borjana Krišto i članovi Izaslanstva Mladen Bosić, Damir Arnaut, Milica Marković i Saša Magazinović sudjeluju u radu trećeg dijela redovitog zasjedanja PSVE, koje se ovog tjedna održava u Strasbourgu.

Na sjednici Odbora za pravna pitanja i ljudska prava PSVE, Uvodni memorandum na temu "Garantiranje izvršavanja preporuka Europskog odbora za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja (CPT)" prezentirao je član našeg Izaslasntva i izvjestitelj PSVE o ovom pitanju Damir Arnaut. 

Arnaut je zagovarao jačanje uloge parlamenta u osiguravanju izvršavanja preporuka CPT-a. U svom izlaganju izrazio je razočarenje činjenicom da Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Predsjedništvo BiH još uvijek nisu proveli proceduru predlaganja kandidata Bosne i Hercegovine za mjesto u CPT-u koje pripada našoj zemlji, a koje je upražnjeno još od prosinca prošle godine. 

Članovi Odbora jednoglasno su usvojili Arnautove prijedloge za održavanje saslušanja eksperata na narednoj sjednici Odbora, kao i za upućivanje upitnika parlamentima država članica Vijeća Europe o mjerama koje su već preduzeli s ciljem jačanja implementacije preporuka CPT-a. Arnaut je tek treći izvjestitelj PSVE iz Bosne i Hercegovine za više od 16 godina članstva naše zemlje u Vijeću Europe.

Početak lipanjskog dijela zasjedanja obilježio je izbor nove predsjednice PSVE Liliane Maury Pasquier iz Parlamenta Švicarske, nakon što je ostavku na tu fukciju podnio italijanski zastupnik Michele Nicoletti, s obzirom na to da u ožujku ove godine nije izabran na parlamentarnim izborima u Italiji.

Obzirom na činjenicu da je Hrvatska preuzela predsjedavanje Vijećem Europe, tijekom lipanjskog dijela zasjedanja u svojstvu predsjedateljice Odbora ministara Vijeća Europe nazočnima se obratila ministarica vanjskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović – Burić, koja je predstavila aktivnosti Odbora ministara Vijeća Europe, te se posebno osvrnula na zaštitu prava nacionalnih manjina kao jednog od prioriteta hrvatskog predsjedavanja. Nazočnima se obratio i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Tijekom zasjedanja razmotrena su brojna pitanja iz oblasti zaštite ljudskih prava, pri čemu je posebna pozornost bila posvećena raspravi o položaju izbjeglica i migranata i utjecaju vanjske dimenzije migracijske politike Europske unije na zaštitu njihovih ljudskih prava.

Na dnevnom redu zasjedanja bila su i pitanja u svezi sa položajem nevladinih organizacija u pojednim zemljama članicama Vijeća Europe, položajem branitelja ljudskih prava, ekonomskim osnaživanjem žena, prisilnim brakovima u Europi, te uspostavljanjem ravnoteže između zaštite najboljeg interesa djeteta i očuvanja obitelji.

Plenumu su se, pored ostalih, obratili i premijer Slovačke Petar Pelegrini i ministar vanjskih i europskih poslova Luksemburga Jean Asselborn.

Lipanjsko zasjedanje PSVE bit će zaključeno raspravom o Prijedlogu rezolucije o namjernom uništavanju i ilegalnoj trgovini kulturnim nasljeđem, te Prijedlogu rezolucije o osnaživanju žena u ekonomiji. (kraj)

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću