MENI
12.11.2015

Članovi Odbora za žalbe građana posjetili granične prijelaze Brčko i Rača


Zamjenik predsjedavajućeg Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Radić i članovi Odbora Negosava Stjepanović i Tihomir Marinčić posjetili su danas granične prijelaze Brčko i Rača.

Tokom posjeta članovi ovog nezavisnog parlamentarnog tijela upoznali su se s aktuelnim stanjem na graničnim prijelazima, kao i sa problemima u njihovom radu.
U razgovoru sa pomoćnikom komandira za operacije i organizaciju na graničnom prijelazu u Brčkom Spomenkom Krajišnikovićem i komandirom Granične jedinice Bijeljina Perom Milivojevićem, članovi Odbora za žalbe građana interesirali su se o tome koliko su policijski službenici navedenih graničnih prijelaza upoznati sa internim aktima Granične policije BiH koji se tiču njihovog rada. Također, članove Odbora zanimalo je i to koliki je stepen poznavanja stranih jezika policijskih službenika, koliko često se provode obuke za poboljšanje njihovih radnih vještina, te da li se vrše redovni sistematski pregledi.

Prema riječima Krajišnikovića i Milivojevića, policijski službenici sa internim aktima Granične policije mogu se i trebaju upoznati putem veb - stranice te policijske agencije. Krajišniković i
Milivojević istaknuli su da su zadovoljni stepenom poznavanja stranih jezika, ali i upozorili na to kako bi trebalo češće vršiti sistematske preglede policijskih službenika.

Tokom posjete uočeno je da funkcionira video – nadzor na graničnom prijelazu u Brčkom, što, kako je konstatirano, nije slučaj na graničnom prijelazu Rača. O ovom problemu, s ciljem njegovog otklanjanja, upoznata je Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Članovi Odbora izrazili su zadovoljstvo spremnošću graničnih policajaca na graničnom prijelazu Rača da se se suoče s mogućim nenadanim prilivom migranata. S tim u vezi, čelnici Granične policije BiH rekli su članovima Odbora da nisu imali slučajeve organiziranih ilegalnih prijelaza granice, ali i naglasili kako su spremni odgovoriti zadaći ukoliko dođe do priliva migranata.

Dvodnevna posjeta članova Odbora za žalbe građana graničnim prijelazima organiziran je uz podršku ženevskog Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) i Centra za sigurnosne studije (CSS), u okviru projekta „Poticanje policijskog integriteta kroz građansku kontrolu“. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću