MENI
5.6.2018

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH primili Delegaciju Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Češke Republike

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), predsjedavajući Mladen Bosić i njegovi zamjenik Šefik Džaferović te zamjenica Borjana Krišto razgovarali su sa Delegacijom Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Češke Republike koju predvodi predsjednik Odbora Lubomir Zaoralek.

Pozdravljajući goste, predsjedavajući Bosić naglasio je da postoje uvjeti za bolju saradnju dvije prijateljske zemlje na svakom planu jer ih vežu brojna zajednička iskustva, počev od onih koja su sticana u Austrougarskoj monarhiji preko tijesne saradnje u decenijama koje su uslijedile. Bosić je dodao da je Češka Republika zemlja koja dobro poznaje situaciju u Bosni i Hercegovini i koja razumije da nekada nije najbitnije biti efikasnan ako će to narušiti unutarnju stabilnost.

Gospodin Zaoralek danas je ukazao na potrebu da nakon šest godina oživi rad Mješovite privredne komisije koja je formirana između Ministarstva industrije i trgovine Vlade Češke i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Na taj način, istaknuo je on, privredna saradnja podigla bi se na znatno viši nivo ali ne samo kroz trgovinu nego i kroz otvaranje novih proizvodnih pogona u našoj zemlji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću