MENI
4.6.2018

Zamjenica predsjedavajuće Ogranka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC) u Parlamentarnoj skupštini BiH Ljilja Zovko razgovarala sa poslanicom u Predstavničkom domu Parlamenta Italije

Zamjenica predsjedavajuće Ogranka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC) u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ljilja Zovko razgovarala je danas sa poslanicom u Predstavničkom domu Parlamenta Italije Francescom Businarolo o aktivnostima koje tijela vlasti naše zemlje provode s ciljem borbe protiv korupcije.

Zamjenica predsjedavajuće Zovko upoznala je poslanicu Businarolo da ovo tijelo PSBiH okuplja parlamentarce i druge zainteresirane s ciljem borbe protiv korupcije, unaprjeđenja transparentnosti i odgovornosti u institucijama vlasti BiH, kao i da osigura visok standard integriteta u javnom sektoru. Kako je istaknula, osnovni ciljevi Organka GOPAC-a u PSBiH jesu prevencija i borba protiv korupcije, te promoviranje načela transparentnosti i odgovornosti u PSBiH.

Poslanica Businarolo istaknula je da je ovo njen drugi mandat u Parlamentu Italije, te da će se ponovno aktivno uključiti u borbu protiv korupcije, što jeste i jedan od osnovnih prioriteta ovog saziva Parlamenta Italije. Kako je dodala, u svom dosadašnjem radu posebnu pažnju posvetila je zaštiti zvizdača, što je u konačnici rezultiralo da ova oblast dobije svoje mjesto u zakonskim rješenjima.

Sagovornice su se saglasile da, s ciljem borbe protiv korupcije, posebnu pažnju treba posvetiti transparentnosti, prevenciji, borbi protiv sukoba interesa, kao i drugim vidovima borbe protiv pojava korupcije u društvu.

Sastanku je prisustvovao i savjetnik u italijanskoj Nacionalnoj agenciji za borbu protiv korupcije Luca Trifone, koji je istaknuo dobru saradnju italijanske Nacionalne agencije sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije naše zemlje, kao i to da italijanska Nacionalna agencija stoji na raspolaganju i pruža punu podršku institucijama vlasti u našoj zemlji kada je riječ o borbi protiv korupcije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću