MENI
4.6.2018

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana tematska sjednica o položaju Romkinja u BiH

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), u saradnji sa ženskom romskom mrežom „Uspjeh“ i CARE International Balkans, održalo je danas tematsku sjednicu o položaju Romkinja u BiH.

U obraćanju prisutnima, članica Zajedničke komisije Maja Gasal – Vražalica istaknula je da je tematska sjednica prilika da se razgovara o identifikaciji problema i zastupljenosti Romkinja u akcionim planovima za Rome u oblasti zapošljavanja, stanovanja i zdravstva u BiH, kao i o uključenosti Romkinja u radna tijela za Rome i nacionalne manjine.

Gospođa Gasal – Vražalica podsjetila je učesnike da je BiH 2002. godine ratificirala Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina, te time preuzela obavezu da aktivnom politikom i drugim aktima radi na ostvarivanju načela utvrđenih ovim aktom. Naša zemlja, dodala je ona, usvajanjem Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina BiH 2003. godine priznala je status Romima i drugim nacionalnim manjinama status nacionalne manjine, čime se garantira zaštita prava koja su posebno važna za manjine, a naročito u oblasti istorije, kulture, običaja, tradicije, jezika, pisma, obrazovanja, vjerskih sloboda. Ovakvim pristupom, rekla je Gasal – Vražalica, BiH nastavlja činiti napore u integraciji i inkluziji Roma na državnom i lokalnom nivou, uvažavajući pri tome i rodnu ravnopravnost. Kako je poručila, vidljivo je mali broj Romkinja u radnim tijelima za Rome i nacionalne manjine na svim nivoima vlasti BiH i zato treba težiti osiguranju ravnopravne zastupljenosti Romkinja, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima u BiH. 

Učesnicima tematske sjednice obratio se i predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Zastupničkog doma PSBiH Mirsad Isaković koji je istaknuo da je proteklo šesnaest godina otkako je BiH primljena u članstvo Vijeća Evrope, ali da i danas ima ozbiljnih problema u pogledu ispunjavanja obaveza koje je prihvatila pristupajući ovoj međunarodnoj organizaciji. Kako je pojasnio, to se prvenstveno odnosi na pitanja osnovnih ljudskih prava utvrđenih Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, jer Konvencija obavezuje države članice na osiguranje uživanja prava i sloboda bez diskriminacije po bilo kojem osnovu, kao što su pol, rasa, boja kože, jezik, vjeroispovjest, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, veza sa nekom nacionalnom manjinom, imovinsko stanje, rođenje ili neki drugi status.

Predsjedavajući Isaković osvrnuo se i na diskriminatorne odredbe Ustava BiH i Izbornog zakona BiH kojima se regulira formiranje najviših tijela državne zakonodavne i izvršne vlasti, a koje se odnose na pasivno biračko pravo za pripadnike nacionalnih manjina. Nažalost, rekao je on, još uvijek ne postoji politička volja da se diskriminatorne odredbe Ustava BiH i Izbornog zakona BiH uklone, o čemu najbolje svjedoče do sada uzaludni pokušaji implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH, što je konstatirano i Privremenim izvještajem Evropske komisije za ovu godinu.

Život u BiH donosi višestruke izazove za Rome, koji su najbrojnija nacionalna manjina u našoj zemlji, a istodobno su društveno, ekonomski i politički najmarginaliziraniji, rečeno je na tematskoj sjednici. Kako je istaknuto, Romi, a posebno Romkinje, svakodnevno se suočavaju sa diskriminacijom i one se bore s ekstremnim siromaštvom, nasiljem u obitelji, maljoljetničkim brakovima, prisilnim prosjačenjem, kao i lošem pristupu obrazovanju i nezaposlenošću.

Tokom tematske sjednice naglašeno je kako je potrebno uvesti rodnu ravnopravnost prilikom izrade strateških dokumenata i akcionih planova za Rome i Romkinje u oblasti zdravstva, stanovanja, zapošljavanja i obrazovanja, kao i promijeniti metodologiju i uvesti obavezni monitornig njihovog provođenja.

Također, učesnici su naglasili i to da je potrebno propisati jasne kriterije i učiniti transparentnim i dostupnim proces izbora i imenovanja članova vijeća nacionalnih manjina. U tom procesu, rečeno je, treba uvesti mjere za ostvarivanje rodne ravnopravnosti kroz kvote, kao i o afirmirati žene za proces imenovanja u vijeća nacionalnih manjina. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću