MENI
25.5.2018.

Предсједавајући Дома народа Огњен Тадић и предсједавајући Представничког дома Младен Босић учествују на Међународном пословном форуму у Sankt Petersburgu (SPIEF)

Предсједавајући Дома народа Огњен Тадић и предсједавајући Представничког дома Младен Босић учествују на Међународном пословном форуму у Санкт Петерсбургу (SPIEF) који је окупио више хиљада политичких званичника, финансијске и академске елите те бизнис заједнице из цијелог свијета.

О значају овог скупа свједочи чињеница да су пленарну сједницу SPIEF-а данас отворили предсједник Русије Vladimir Putin заједно са француским предсједником Emmanuelom Macronom а да су, уз њих, у панел дискусији учествовали и јапански премијер Shinzo Abe, потпредсједник НР Кине Wанг Qисхан и директорица Међународног монетарног фонда (MMF) Christine Lagard.

Обраћајући се присутним високим званицама, предсједник Русије презентовао је стратешка опредијељења Руске Федерације те додао да је сарадња са другим државама свијета могућа само у духу узајамног повјерења и партнерства. Предсједници Putin и Macron сагласили су се у оцјени да данашњи свијет обиљежава рапидан пад повјерења међу државама што је условило успоставу великог броја баријера које онемогућавају нормалне економске односе. То нас, истакнуто је данас, може увести у озбиљну кризу и врло негативно се одразити на цјелокупну свјетску економију.

Премијер Јапана Abe, као примјер постојења повјерења навео је 130 пројеката које његова земља има у Руској Федерацији. То је, како је рекао, Јапан опредијелило да оформи цијело министарство за сарадњу са Русијом док је замјеник предсједника Кине Quishan истакао да се нити једна земља не може сама изборити са свим изазовима данашњице. Због тога, додао је он, непрестано треба градити равноправност и повјерење у реалном историјском контексту.

Излажући пред учесницима пленарне сједнице Форума, директорица MMF-a Christine Legard истакла је да би била озбиљна грешка наставак са протекционистичким мјерама у међународној трговини јер нико у таквој атмосфери не може изаћи као побједник. Она је покушала дефинисати највеће данашње изазове који подривају повјерење међу економским партнерима у свијету. То су ниво задужености земаља и корпорација, затим финансијска нестабилност и настојање да се подрије систем економских правила што уништава слободу кретања капитала, роба и људи.

Током панел дискусије која је услиједила, разговарано је о највећим безбједносним изазовима у свијету и кључним кризним тачкама које доприносе нестабилности па и угрожавању свјетске економији те улоге које у тражењу квалитетних одговора имају велике силе и економски најјаче земље свијета.

Иначе, кључна тема SPIEF2018 је ''Изградња економије повјерења'', у оквиру које учесници и гости форума дискутују о највећим изазовима са којима се данас сусреће глобална пословна заједница, као и начинима да се идентификују потенцијали економског раста.

Програмом Форума је предвиђено више од 90 догађаја, као што су радионице, панел дискусије, пословни дијалози, тематски радни доручци, телевизијске дебате, итд. Догађаји су распоређени у четири тематске цјелине - Глобална економија у ери промјена, Мобилизовање потенцијала раста Русије, Људски капитал у дигиталној економији и Технологија за лидерство.

На "руском Davosu" како се често назива овај пословни и политички скуп, нарочито се разговара о антимонополским прописима у оквиру дигиталне економије, о развоју вјештина и стручности и будућност тржишта рада, те безбједности информација у контексту глобализације. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу