MENI
24.5.2018.

Чланови Делегације ПСБиХ у Интерпарламентарној унији учествују у Београду на Регионалном семинару ИПУ о циљевима одрживог развоја

Предсједавајући Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Интерпарламентарној унији (ИПУ) Ненад Лалић и члан Делегације Предраг Кожул учествују на Регионалном семинару ИПУ о циљевима одрживог развоја, који је данас почео у Београду.

Отварајући Регионални семинар, којег су за парламентарце из земаља средње и источне Европе и централне Азије заједнички организовали ИПУ и Народна скупштина Републике Србије, предсједница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић истакла је велики значај провођења миленијумских циљева одрживог развоја, усвојених у Уједињеним нацијама. С тим у вези, госпођа Гојковић посебно се осврнула на активности које највиша законодавна институција у Србији предузима на смањењу сиромаштва, као једном од кључних циљева одрживог развоја.

Учеснике Регионалног семинара поздравила је и предсједница ИПУ Gabriela Cuevas Barron, која је изразила задовољство због чињенице да се на овај догађај одазвао велики број парламентараца из европских и азијских земаља. Госпођа Cuevas Barron у свом обраћању нагласила је значај јачања регионалне сарадње парламената у остваривању циљева одрживог развоја, те изразила увјерење да ће овај Регионални семинар бити прилика за размјену драгоцјених искустава у вези са испуњавањем миленијумских циљева.

Парламентарци ће током дводневног семинара размијенити мишљења и искуства о парламентарном надзору над процесом испуњавања циљева одрживог развоја, као и о смањењу сиромаштва с посебним освртом на статус националних мањина.

Програмом семинара предвиђени су и разговори о утицају климатских промјена на сиромаштво и здравље људи, као и о укључивању младих у друштвене и економске процесе као предуслову за ефикасну имплементацију циљева одрживог развоја. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу