MENI
26.4.2018

Izašao novi broj „Parlamenta“ za period januar – mart 2018. godine

Novi broj „Parlamenta“, štampanog biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za period januar – mart 2018. godine, donosi opširnu informaciju o 2. zajedničkoj sjednici oba doma PSBiH na kojoj se poslanicima i delegatima, članovima Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, kao i brojnim gostima obratio predsjednik Evropske komisije Jean – Claude Juncker.

Juncker, kome su prethodno članovi Predsjedništva BiH svečano uručili odgovore na Upitnik Evropske komisije, poručio je da je evropski put prirodan put Bosne i Hercegovine, kojoj je, kako je rekao, mjesto i budućnost u Evropskoj uniji (EU). Upozoravajući na to da je riječ o izboru BiH da provede složene reforme, Juncker je istaknuo da naša zemlja na tom putu treba da premosti razlike i da govori jednim glasom.

„Parlament“ izvještava i o susretu članova kolegija oba doma PSBiH sa predsjednikom Evropske komisije Jean – Claudeom Junckerom, koji je rukovodstvu najviše zakonodavne institucije u BiH i svim drugim vodećim političarima uputio apel institucija EU da do maja ove godine pronađu kompromis u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH. Juncker je upozorio i na činjenicu da još uvijek nije profunkcionirao Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Evropskog parlamenta, naglasivši da je za oba parlamenta važno da riješe to pitanje.

U vezi sa procesom evropskih integracija BiH, „Parlament“ donosi izvještaje sa 13. konferencije parlamentarnih komisija za evropske integracije država obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Europe (COSAP), koja je 16. februara ove godine održana u Skoplju, kao i sa Okruglog stola o perspektivama BiH u procesu proširenja EU, koji je održan 19. februara u zgradi PSBiH i na kome je predstavljena Strategija EU za Zapadni Balkan.

Opširne tekstove „Parlament“ objavljuje i o posjetama državnika i međunarodnih zvaničnika, među kojima se izdvaja posjeta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, koja je u januaru ove godine razgovarala sa članovima rukovodstva oba doma PSBiH.

Značajnu pažnju „Parlament“ je posvetio i humanitarnom okupljanju u organizaciji PSBiH, te prikazivanju filma „Lica Lafore“ o planetarnoj borbi porodice Gajić iz Banjaluke da se pronađe lijek za najteži oblik dječije epilepsije.

Osim aktivnosti radnih tijela PSBiH, „Parlament“ prati i realizaciju programa „Otvoreni parlament“, u okviru kojeg je PSBiH u prva tri mjeseca ove godine posjetilo više od 270 gostiju iz zemlje i inostranstva. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću