MENI
17.12.2013

Održana 16. sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj


Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH je na svojoj 16. sjednici razmatrala inicijativu poslanika Ante Domazeta sa 57. sjednice Predstavničkog doma PS BiH, održane 20. 11. 2013. godine.

Sa ciljem obavljanja rasprave na sjednici Predstavničkog doma PS BiH, a prije eventualnog zaključenja produžetka aranžmana sa Međunarodnim Monetarnim Fondom (MMF), navedenom inicijativom se od Vijeća ministara BiH zahtjeva da u saradnji sa Fiskalnim vijećem BiH pripremi Informaciju o realizaciji tekućeg aranžmana sa MMF-om sa naglaskom na slijedeća pitanja:

- ocjena opravdanosti aranžmana sa MMF-om u odnosu na alternativne načine rješavanja nestabilnosti u javnim finansijama u BiH (radikalna redukcija javne potrošnje, povećanje poreza, prodaja državnog kapitala i drugih resursa države i entiteta, zaduživanje kod komercijalnih banaka i drugo);
- evaluacija ostvarenja ključnih ciljeva iz pismene namjere koje su vlasti BiH zaključile sa MMF-om (ekonomski rast, poslovno okruženje, strukturalne i druge reforme i drugo);
- identifikacija razloga za eventualni produžetak aranžmana sa MMF-om, te
- prikaz ciljeva i novih oblasti reformi koji bi se našli u pismu namjere uz eventualni produžetak aranžmana sa MMF-om.

Nakon sveobuhvatne rasprave, Zajednička komisija podržala je predloženu inicijativu poslanika Ante Domazeta, te usvojila i zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH zahtjeva da zajedno sa navedenim materijalom dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH i informaciju o procedurama koje se tiču zaključivanja aranžmana sa MMF-om. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću