MENI
11.4.2018

Članovi rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH učestvuju na 21. Euroazijskom ekonomskom samitu u Istanbulu

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić, njegov zamjenik Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović učestvuju u radu 21. Euroazijskog ekonomskog samita, koji je danas otvoren u Istanbulu.

Dvodnevni skup aktuelnih i bivših najviših zvaničnika država i vlada Turske, zemalja Evropske unije, regiona Zapadnog Balkana, Bliskog Istoka, Kavkaza, Centralne Azije i dalekog Istoka, kao i vodećih privrednika sa ovih područja, posvećen je nekim od najvećih dilema vijeka u kom živimo, a tiču se utjecaja novih tehnologija i politika na ekonomski razvoj.

Obraćajući se prisutnima u okviru centralne teme Samita „Dilema našeg vijeka – tehnologija/politika – energija, ekonomija“, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović zahvalio se organizatoru, Fondaciji Marmara Group, na ulozi u omogućavanju snažnije ekonomske saradnje između Republike Turske i Bosne i Hercegovine.

U svom obraćanju gospodin Džaferović pozdravio je najnoviju strategiju Evropske unije o priključenju svih zemalja Zapadnog Balkana, te dodao da naša zemlja u najskorije vrijeme očekuje status kandidata za ulazak u Evropsku uniju, kao i napredak na NATO putu Bosne i Hercegovine. Istovremeno, gospodin Džaferović u svom govoru zahvalio se Republici Turskoj na punoj podršci Bosni i Hercegovini na realizaciji njenih unutarnjopolitičkih i vanjskopolitičkih ciljeva. (cijeli govor zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Šefika Džaferovića možete pročitati ovdje).

Tokom Samita bit će održane i interaktivne sesije na kojima će akademici, političari i religijski lideri razgovarati sa mladima o njihovoj budućnosti. Najavljeno je i održavanje sesije gradonačelnika, sesije posvećene rodnoj ravnopravnosti, kao i sesije predsjednika, kojom se tradicionalno zatvara Euroazijski ekonomski samit u Istanbulu. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću