MENI
27.3.2018

U Velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH održan humanitarni skup i prikazan film „Lica Lafore“

U Velikoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je održani humanitarni skup, u okviru kojeg je značajnom broju zvanica iz političkog, diplomatskog, privrednog, sportskog i kulturnog života prikazan dokumentarni film „Lica Lafore“ autora Denisa Bojića.

Cilj projekcije ovog filma, potresne priče o porodici Gajić iz Banjaluke, i skupa, kojeg je organizirala PSBiH uz podršku Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, jeste promocija humanitarne akcije prikupljanja sredstava potrebnih za završetak naučnih istraživanja i proizvodnju lijeka protiv Laforine bolesti, najtežeg oblika ljudske epilepsije koja pogađa djecu u adolescentskom dobu.

Osim članova porodica Gajić i Salkić, čija su djeca oboljela od Laforine bolesti, te autora filma Denisa Bojića, projekciji filma prisustvovali su član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zamjenici predsjedavajućih Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH Mladen Bosić i Bariša Čolak, poslanici i delegati oba doma PSBiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministri u Vijeću ministara BiH, kao i ličnosti iz svijeta privrede, sporta i kulture.

Nakon održane projekcije, na scenu su izašli Snježana Gajić i Amir Salkić, roditelji djece koja boluju od Laforine bolesti, i zajednički pozvali sve ljude dobre volje u BiH i svijetu da pomognu da se pronađe lijek protiv ovog rijetkog neurološkog oboljenja.

„Milana i Amina imaju ista slova u imenu. One su sestre“, rekla je Snježana Gajić, koja je zajedno sa svojim suprugom Vitomirom, boreći se sa bolešću njihovih kćerki Tatjane i Milane, uspjela da skupi više od 600.000 dolara za finansiranje pronalaska lijeka protiv Laforine bolesti.

Gospođa Gajić naglasila je da čvrsto vjeruje u to da će san o pronalasku lijeka postati stvarnost i pozvala države i vlade širom svijeta da mnogo veća sredstva izdvajaju za liječenje rijetkih i neizlječivih bolesti nego za proizvodnju bombi i pušaka.

Zahvaljujući se prisutnima, autor filma „Lica Lafore“ Denis Bojić rekao je da njegovo ostvarenje svjedoči o beskompromisnoj borbi za život i snazi ljudskog duha koja može da posluži kao primjer čovječanstvu. Izražavajući nadu da će lijek za Laforinu bolest biti ove godine u upotrebi, Bojić je rekao da za završetak procesa treba još oko 100.000 dolara i pozvao sve koji su u mogućnosti da podrže ovu humanitarnu akciju.

Tokom humanitarnog skupa prikazani su video – klipovi podrške, koje su, podržavajući borbu protiv Laforine bolesti, uputili istaknuti bosanskohercegovački sportisti i olimpijci. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću