MENI
27.3.2018.

Članovi Parlamentarne skupštine BiH sudjelovali na Godišnjoj konferenciji o antikorupciji na temu: „Borba protiv korupcije kroz unaprjeđenje zakonodavnog okvira i jačanje kapaciteta antikorupcijskih institucija“

Zamjenik predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić, predsjedateljica Povjerenstva za financije i proračun Doma naroda PSBiH i zamjenica predsjedateljice Ogranka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC) u PSBiH Ljilja Zovko sudjelovali su na Godišnjoj konferenciji o antikorupciji koja je, na temu „Borba protiv korupcije kroz unaprjeđenje zakonodavnog okvira i jačanje kapaciteta antikorupcijskih institucija“, održana u PSBiH.

Obraćajući se nazočnima, zamjenik predsjedateljice Zastupničkog doma PSBiH Mladen Bosić istaknuo je da korupcija predstavlja jedan od najvećih problema u BiH i da je značajan broj problema u našem društvu, poput siromaštva i nezaposlenosti, usko vezan sa rasprostranjenošću korupcije. S tim u svezi, rekao je Bosić, upravo je PSBiH mjesto gdje treba razgovarati o ovim problemima i mjesto gdje treba da se donose odluke uz pomoć kojih će borba protiv korupcije biti učinkovitija. Bosić je podsjetio na to da je u lipnju prošle godine i održana tematska sjednica Zastupničkog doma PSBiH na kojoj je razgovarano o stanju pravosuđa u BiH, s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Međutim, rekao je Bosić, zaključci sa te sjednice, među kojima je i zaključak da Vijeće ministara BiH najkasnije u roku od 120 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene i dopune Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH i drugih zakona i da poduzme i druge inicijative kako bi BiH imala mehanizme za što odgovorniju i učinkovitiju borbu protiv kriminala i korupcije, nikada nisu provedeni. Ta činjenica, istaknuo je Bosić, govori o volji samo deklarativne prirode da se u BiH otklone problemi u svezi sa organiziranim kriminalom i korupcijom.

Predsjedateljice Povjerenstva za financije i proračun Doma naroda PSBiH i zamjenica predsjedateljice Ogranka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC) u PSBiH Ljilja Zovko istaknula je da poteškoće s kojima se susrećemo kad je riječ o korupciji nisu neotklonjive, ali i upozorila da bez suradnje svih nositelja procesa u našem društvu korupciju nije moguće obuzdati i iskorijeniti. Kako je rekla gospođa Zovko, u proteklom razdoblju bilo je određenih pomaka, prvenstveno kada je riječ o izradi Zakona o parlamentarnom nadzoru. Međutim, dodala je Zovko, sva zakonska rješenja, strateški dokumenti, akcijski planovi moraju biti implementirani na pravi način. Gospođa Zovko je poručila i to da se djelotvornija pravna i politička borba protiv korupcije u BiH očekuje nakon otvaranja pregovora s Europskom unijom.

Sudionicima Godišnje konferencije, koju je organizirala Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) u suradnji sa Misijom OESS-a u BiH, obratio se i ravnatelj APIK-a Hasim Šabotić, koji je istaknuo da je vidljiv određeni napredak u provedbi strateških antikorupcijskih dokumenata. Međutim, rekao je on, i dalje treba težiti rješavanju pitanja koja su postavljena u državnoj Strategiji za borbu protiv korupcije, kao i posvetiti se represiji jer progon počinitelja kaznenih djela koji se odnose na korupciju mora konačno postati vidljiv i učinkovit.

Rasprava na konferenciji organizirana je u okviru tri panela, a u raspravi je sudjelovao i predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PSBiH Nikola Lovrinović. Na panelima se razgovaralo o napretku u provođnju preporuka sa prošlogodišnje konferencije, o izradbi neophodnih ili izmjenama usvojenih antikorupcijskih zakona i strateških dokumenata i načinu za unaprjeđenje njihovog provođenja, kao i o načinima na koje je borba protiv korupcije organizirana u institucijama i promovirana u javnosti, te o načinima poboljšanja koordinacije između različitih razina vlasti radi jačanja borbe protiv korupcije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću