MENI
20.3.2018

Započeta 61. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Na započetoj 61. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržana su načela Prijedloga zakona o dopunama Zakona o prekršajima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržala načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nisu podržana načela Prijedloga zakona o dopunama Zakona o sportu, čiji je predlagač poslanik Mirsad Đonlagić.

Odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, čiji je podnosilac Zakonodavno – pravni sektor Sekretarijata PSBiH i uredi sekretara ustavnopravnih komisija oba doma PSBiH. Usvojen je zaključak da se do iduće sjednice Komisije od Ministarstva pravde BiH zatraži informacija o tome da li Ministarstvo pravde BiH priprema Prijedlog izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

Nije podržana inicijativa poslanika Denisa Bećirovića kojom se Predstavnički dom PSBiH zadužuje da, u roku od 30 dana od dana usvajanja inicijative, obavi raspravu o Deklaraciji o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, usvojenoj na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. U vezi s ovom inicijativom, članovi Komisije usvojili su zaključak koji će biti upućen Predstavničkom domu PSBiH na izjašnjavanje, a u kome se predlaže da Predstavnički dom PSBiH konstatira da Deklaracija ne izražava stav PSBiH.

Sjednica je prekinuta kod 7. tačke dnevnog reda. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću