MENI
19.3.2018

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH i predsjedavajući Grupe prijateljstva za Srednju i Istočnu Evropu PSBiH Staša Košarac učestvovao u posmatračkoj misiji za predsjedničke izbore u Ruskoj Federaciji

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajući Grupe prijateljstva za Srednju i Istočnu Evropu PSBiH Staša Košarac učestvovao je u posmatračkoj misiji koja je nadgledala predsjedničke izbore u Ruskoj Federaciji.

Na dan izbora, 16. marta, Košarac je obišao tri biračka mjesta u gradu Sergijev Pasad, 60 kilometara sjeveroistočno od Moskve. Na tim biračkim mjestima, na kojima je bilo registrirano oko 1300 birača, nisu zabilježene nikakve nepravilnosti, niti incidenti koji bi remetili tok izbornog procesa. Biračka mjesta bila su pokrivena video – nadzorom, a nakon obavljenog glasanja svaki birački listić bio je skeniran prije ubacivanja u biračku kutiju.

Košarac, koji je u posmatračkoj misiji boravio na poziv predsjednika Državne Dume Parlamenta Ruske Federacije Vjačeslava Volodina, bio je dio grupe od oko 1500 posmatrača iz 109 zemalja svijeta koji su nadgledali predsjedničke izbore. Posmatrači su pokrivali neka od ukupno 97 000 biračkih mjesta, na kojima je pravo glasa imalo 108. 968. 869 birača u Ruskoj Federaciji.

S posmatračima, koji su u Moskvu stigli na poziv Državne Dume, razgovarao je predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Državne Dume Leonid Sluckiy, koji je pozdravio činjenicu da su se svi pozvani parlamentarci i predstavnici nevladinih organizacija odazvali pozivu da posmatraju predsjedničke izbore u Rusiji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću