MENI
16.3.2018

Rukovodstvo domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovaralo sa predsjednikom Senata Irske

Rukovodstvo domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Šefik Džaferović te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić razgovarali su danas sa predsjednikom Senata Irske  senatorom Denisom O’ Donovanom koji boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. 

Zahvalivši se na sveukupnoj pomoći koju je Irska pružila Bosni i Hercegovini u poslijeratnom periodu, njenom obnovi i razvoju, te stabilizaciji prilika u našoj zemlji, predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić naglasio je da je Bosni i Hercegovini izuzetno važna podrška Irske i na njenom putu ka Evropskoj uniji (EU).

Po njegovim riječima, ovaj susret je prilika da se ojačaju parlamentarni odnosi dvije zemlje te je slijedom toga dogovoren je i nastavak čvršće saradnje u okviru Asocijacije evropskih senata. Novi bilateralni susret delegacija Doma naroda PSBiH i Senata Irske dogovoren je tokom narednog zasjedanja ove asocijacije koje će biti održano u ljeto ove godine a najavljeno je da će na njemu biti riječi oko napretka BiH u procesu približavanja EU.

Predsjednik Senata Irske O’ Donovan naglasio je da Bosna i Hercegovina u njegovoj domovini ima iskrenog prijatelja i istaknuo je punu podršku njenom evropskom putu i aplikaciji za članstvo u EU. Također, izrazio je uvjerenje da će se, uprkos određenim poteškoćama, Bosna i Hercegovina uspješno priključiti evropskoj porodici što će značajno utjecati na jačanje ekonomije i napredak te pokrenuti brojne pozitivne promjene koje sa sobom nosi članstvo u EU.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Šefik Džaferović osvrnuo se na saradnju u oblasti obrazovanja rekavši da je budućnost na mladima i da treba otvarati prostor za njihovo povezivanje. Odličan primjer kako države mogu sarađivati u tom segmentu je, dodao je on, vrlo uspješna saradnja univerziteta Sarajeva i Dublina. 

Značajan je broj političkih pitanja koja bi politički akteri u našoj zemlji trebali rješavati do Općih izbora, naglasio je danas zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić. Međutim, kada je posrijedi članstvo BiH u Evropskoj uniji, postoji puni konsenzus a na putu ka ostvarenju tog cilja i podrška prijateljske Irske je od izuzetnog značaja.

Tokom susreta razgovarano je i o unapređenju ekonomske saradnje, ali i daljem jačanju parlamentarnih veza dvije prijateljske zemlje. U tom cilju danas je upućen poziv da Parlamentarnu skupštinu BiH posjeti i predsjednik donjeg doma irskog parlamenta što će doprinjeti da parlamentarna saradnja u narednom periodu bude obogaćena i susretima na najvišem nivou rukovodstava donjih domova. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću