MENI
9.3.2018.

Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava PSBiH održala tematsku sjednicu o slobodi izražavanja i slobodi medija

Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u suradnji sa Misijom OESS-a u BiH organiziralo je danas tematsku sjednicu o slobodi izražavanja i slobodi medija.

Na tematskoj sjednici, uvodničari su bili zamjenik predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PSBiH Halid Genjac, šef Misije OESS-a u BiH veleposlanik Bruce Berton, ministarica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, ombudsmen za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur i tajnik Ministarstva pravde BiH Željko Bogut. U radu skupa, uz članice Zajedničkog povjerenstva Nerminu Kapetanović i Maju Gasal – Vražalica, te zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH Nikolu Lovrinovića, sudjelovao je veći broj novinara, zatim predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Vijeća za štampu BiH, entitetskih parlamenata, Parlamenta Brčko Distrikta BiH, novinarskih udruga i civilnog sektora, a zajednički je izražena opredijeljenost za potpuno poštovanje slobode izražavanja i slobode medija.

Sudionici tematske sjednice podržali su danas najavljeno usvajanje i unaprjeđenje zakonske regulative s ciljem učinkovite zaštite prava na slobodu izražavanja i medijskih sloboda, kao i sprječavanja govora mržnje.

Posebnu pozornost sudionici skupa posvetili su napadima na novinare, kao i zastrašivanju i pritiscima na predstavnike medija, što je ocijenjeno kao napad na demokraciju. Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti pozvani su da izrade i usvoje izmjene i dopune kaznenih zakona s ciljem jasne i nedvosmislene zaštite novinara, te zakonskog sankcioniranja ugrožavanja njihove sigurnosti.

Ukazano je i na važnost poboljšanja radno – pravnog statusa novinara, kako u javnim tako i u privatnim medijima.

Pozdravljene su i aktivnosti Vijeća ministara BiH i Ministarstva komunikacija i prometa BiH na izradi Zakona o sprječavanju govora mržnje na internetu. Najavljena je i izradba Zakona o elektroničkim komunikacijama i elektroničkim medijima, koji bi bio usklađen sa direktivama Europske unije, kao i izrada Zakona o transparentnosti vlasništva u medijima.

Zatražene su i dopune Zakona o slobodi pristupa informacijama, posebno u pogledu skraćivanja rokova za dostavljanje traženih informacija.

Zamjenik predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PSBiH Halid Genjac najavio je da će tajništvo Zajedničkog povjerenstva u narednim danima svim sudionicima tematske sjednice dostaviti prijedlog zaključaka s ciljem da oni budu usuglašeni i proslijeđeni svim nadležnim institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću