MENI
7.3.2018

Okončana 58. sjednica Predstavničkog doma

Na 58. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Mirsad Mešić, Damir Bećirović, Saša Magazinović, Mirsad Đonlagić, Fehim Škaljić, Damir Arnaut i Denis Bećirović. Usvojen je i zaključak u kojem stoji da Predstavnički dom PSBiH dostavlja Domu naroda PSBiH ovaj zakonski prijedlog i traži da se isti u Domu naroda PSBiH razmatra po hitnom postupku.

Usvojen je, u prvom čitanju, Priјеdlоg zаkоnа о izmјеni Zаkоnа о plаtаmа i nаknаdаmа u instituciјamа BiH, čiji je prеdlаgаč poslanica Bоrјаnа Krištо.

U prvom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojeno je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o parlamentarnom nadzoru, čiji je predlagač Privremena zajednička komisija oba doma PSBiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru.

Radi nepostojanja entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju upućen je zahtjev poslanika Amira Fazlića da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Nije usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, čiji su predlagači poslanici Aleksandra Pandurević, Borjana Krišto i Mirsad Isaković.

Nije usvojen Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Saša Magazinović. Prethodno, Dom je usvojio zahtjev da se ovaj zakonski prijedlog razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Nije usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Mirsad Mešić, Saša Magazinović i Denis Bećirović. Prethodno je Dom usvojio zahtjev da se ovaj zakonski prijedlog razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Usvojen je Izvještaj o provedenoj reviziji učinka o temi: „Efikasnost pripreme projekata reforme javne uprave u BiH“. Usvojen je zaključak kojim se od Ureda koordinatora za reformu javne uprave u BiH traži da, u roku od šest mjeseci, izvijesti Predstavnički dom PSBiH o planiranim i poduzetim aktivnostima na realiziranju preporuka iz Izvještaja, te da o poduzetim aktivnostima upozna Ured za reviziju institucija BiH.

Usvojen je Izvještaj o provedenoj reviziji učinka o temi: „Praćenje realiziranja preporuka revizije učinka“.

Dom je usvojio i Izvještaj o radu Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2017. godinu.

Usvojen je Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2017. godinu.

Potvrđena je Odluka Predsjedništva BiH o postavljenju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generala u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Nije primljena k znanju Dopuna informacije u području direktnih inostranih ulaganja u BiH.

Predstavnički dom PSBiH razriješio je dužnosti Dragana Anđelića sa mjesta zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Dom nije imenovao članove u zajedničke komisije oba domova PSBiH za postizanje identičnih tekstova Zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači poslanica Aleksandra Pandurević i Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Dom je dao saglasnost za ratifikaciju:

  • Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije o razmjeni i međusobnoj zaštiti tajnih podataka,
  • Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Italije o provođenju Sporazuma između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji lica koja borave bez dozvole,
  • Protokola o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske u traženju nestalih lica,
  • Dodatnog protokola 5. uz Sporazum o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006),
  • Ugovora o osnivanju transportne zajednice između Evropske unije i stranaka potpisnica iz Jugoistočne Evrope: Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore, Republike Srbije i Kosova,
  • Sporazuma o finansiranju Interreg V-B Jadransko-jonskog programa transnacionalne saradnje CCI2014TC16M4TN002 između Evropske unije, koju zastupa Evropska komisija, Bosne i Hercegovine, koju zastupa Vijeće ministara BiH, i Italije, koju zastupa Regione Emilia-Romagna, upravljačko tijelo za Interreg V-B Jadransko-jonski program transnacionalne saradnje (ADRION),
  • Sporazuma o grantu br. TF0A4795 (Projekat smanjenja faktora zdravstvenih rizika) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj,
  • Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Bugarske o međunarodnom drumskom prijevozu putnika i tereta,
  • Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope, broj: 01,02-05-2-336/18,
  • Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope, broj: 01,02-05-2-337/18,

Predstavnički dom PSBiH je, za narednu sjednicu, odgodio raspravu o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o grant sredstvima između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške za unapređenje sigurnosti žena i odgovora na rodno zasnovanu diskriminaciju i nasilje u Bosni i Hercegovini (BHZ-16-0004). (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću