MENI
26.2.2018

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvovala na Interparlamentarnoj konferenciji na temu „Moć novca: budžetske nadležnosti i procedure Evropskog parlamenta“

Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Predrag Kožul, njegov zamjenik Salko Sokolović i predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH Ljilja Zovko i njen zamjenik Sifet Podžić učestvovali su danas u Skoplju na Interparlamentarnoj konferenciji pod nazivom „Moć novca: budžetske nadležnosti i procedure Evropskog parlamenta“.

Bez efikasne kontrole budžeta, rečeno je na Konferenciji, ne može se govoriti o istinskoj parlamentarnoj demokratiji. Efikasna kontrola budžeta garantira da izvršna vlast nema preveliku moć, da se ne izdigne iznad druga dva nivao vlasti, kao i da se otuđi od društva i građana, poručeno je na konferenciji. Ako budžet nije pod kontrolom, stvaraju se povoljniji uvjeti za korupciju, a od korupcije koristi ima samo uski krug pojedinaca, što ostavlja velike negativne posljedice za društvo u cjelini, poručeno je na Konferenciji.

Učesnici Konferencije upoznati su sa procedurama donošenja budžeta u Evropskoj uniji (EU). Uloga Evropskog parlamenta, rečeno je, posebno se ogleda u vremenskim rokovima i samom procesu donošenja budžeta EU. Veoma je važno da se od prvog koraka, odnosno od razmatranja budžeta u nadležnoj komisiji, do samog usvajanja u Evropskom parlamentu, strogo poštuju sva pravila i procedure u njegovom donošenju, naglašeno je na Konferenciji te upozoreno da poštivanje pravila i procedura zna rezultirati i dugotrajnim razgovorima s ciljem postizanja kompromisnih rješenja.

Učesnici konferencije upoznali su se danas i sa dokumentima koji su važni u procesu donošenje budžeta EU, višegodišnjim finansijskom okvirom Evropskog parlamenta, procedurama usvajanja budžeta u Evropskom parlamentu, radom komisija za budžet Evropskog parlamenta i njegovim nadležnostima, kao i sa kontrolom izvršenja budžeta. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću