MENI
13.1.2014.

Чланица Сталне делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милица Марковић разговарала са званичницима Азербејџана и посјетила избјеглички камп у Бакуу


Чланица Сталне делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПССЕ) Милица Марковић, која борави у дводневној службеној посјети Републици Азербејџан, разговарала је данас са замјеником премијера и предсједавајућим Одбора за избјеглице и интерно расељена лица Републике Азербејџан Alijem Hasanovim.

Током разговора господин Hasanov рекао је да је државна политика Републике Азербејџан усмјерена на рјешавање статуса и проблема расељених лица, као и будућих планова у смислу побољшања услова живота те популације. Такође, упознао је чланицу Сталне делегације ПСБиХ у ПССЕ-а са легислативом државе у погледу статуса расељених лица, којих у Азербејџану има око милион, те нагласио да је један дио њих сконцентрисан у Бакуу, док су остали размјештени широм Азербејџана.

Разговарано је и о томе како Азербејџан посвећује посебну пажњу социјалној заштити, смјештају, радном статусу, као и образовању младих људи у расељеним породицама. Како је речено, Парламент Азербејџана до сада је усвојио три закона којима се регулишу статус и права расељених лица, као што је социјална и здравствена заштита, ослобађања од плаћања студентских домова, различите бенифиције у погледу трошкова за воду, струју и друге комуналије.

Речено је да су у Азербејџану у погледу радно-правних односа расељена лица заштићена јер се, навели су домаћини, посљедњи отпуштају уколико постоји вишак радника, без обзира на године радног стажа. Исто тако, Влада Азербејџана до сада је направила 43 нова насеља у 12 градова широм земље, као и пратећу инфраструктуру која је расељеним лицима дата на бесплатно кориштење, истакнуто је на састанку Милице Марковић и Alija Hasanova.

Чланица Сталне делегације ПСБиХ у ПССЕ-а Милица Марковић сусрела се данас и са послаником и чланом Делегације Републике Азербејџан у ПССЕ-у Elkhanom Suleymanovim.

Током састанка разговарано је о будућој парламентарној сарадњи Азербејџана и БиХ, а нарочито о сарадњи парламентарних делегација двије земље у ПССЕ-а. Констатовано је да је досадашња сарадња била плодоносна и корисна, те да се очекује да тако остане и у будућности.

Милица Марковић данас је одржала и састанак са замјеником министра спољних послова Републике Азербејџан Mahmudom Mammad-Guliyevim током којег су размијењена мишљења о досадашњој сарадњи Азербејџана и БиХ. Замјеник министра спољних послова Републике Азербејџан изразио је задовољство досадашњом сарадњом са институцијама БиХ, те нагласио да је Азербејџан пружио сваку могућу политичку подршку Босни и Херцеговини. Mammad – Gulijev констатовао је да Азербејџан у овом тренутку у БиХ значајно инвестира, те додао да је ријеч о почетним инвестицијама које ће се у наредном периоду увећати. Заузврат, Азербејџан очекује подршку од БиХ у међународним институцијама, поручио је Mammad-Guliyev.

Чланица Сталне делегације ПСБиХ у ПССЕ-а Милица Марковић данас је посјетила и кампове избјеглица и интерно расељена лица у околини Бакуа, те о условима смјештаја и правима избјеглица разговарала и са члановима породице која је добила стамбену јединицу на кориштење. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу