MENI
16.1.2014

Održana 56. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Na 56. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) većinom glasova utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržana su načela Prijedloga zakona o praznicima BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović.

Utvrđen je ustavni osnov i usklađenost s pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima BiH u drugom čitanju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija većinom glasova nije utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i nije podržala načela Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač Dom naroda PSBiH.

Obustavljen je postupak u vezi s inicijativom za autentično tumačenje Zakona o javnim nabavkama, Aneks II. pod C, čiji je podnosilac JP „BH Gas“, jer je zaključeno da je riječ o neovlaštenom predlagaču.

Primljene su k znanju informacije o stručnim savjetovanjima na teme „Stanje izbornog zakonodavstva BiH: izborni sistem, izborne jedinice, izborna formula, izborni prag, izgled glasačkih listića i raspodjela mandata“ i „Stanje izbornog zakonodavstva BiH: birači u izborima i organizacija izbornog dana“.

S dnevnog reda skinut je Zahtjev Ustavnog suda BiH za izjašnjenje o Zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću