MENI
6.2.2014

Održana 39. sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda


Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na svojoj 39. sjednici utvrdila je usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te u prvoj komisijskoj fazi podržala Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PS BiH.

Također, Komisija je utvrdila usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ustavnopravna komisija Doma naroda odgodila je za 60 dana izjašnjavanje o Prijedlogu amandmana II. na Ustav BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, imajući u vidu činjenicu da traju pregovori o izmjenama Ustava BiH u vezi sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju „Sejdić – Finci“.

Razmatrajući Zahtjev Centralne izborne komisije BiH za autentično tumačenje odredbi člana 2.2. stav (4), člana 2.14. stav (1) i člana 4.19. stav (4) Izbornog zakona BiH, Ustavnopravna komisija zaključila je da je norma jasna, te predložila da se njena provodivost razmatra kroz proces izmjene Izbornog zakona BiH, u okviru Interresorne radne grupe. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću