MENI
7.2.2014

Održana 19. sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije


Na 19. sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrana je Informacija o provođenju aktivnosti iz dokumenta „Akcioni plan za prevazilaženje posljedica pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji“ i Izvještaj za treći kvartal 2013. godine o stanju provedbe aktivnosti iz ovog dokumenta.

S tim u vezi, donesen je zaključak koji će biti upućen Predstavničkom domu i Domu naroda PSBiH u kojem se traži obavezivanje Vijeća ministara BiH da nastavi pratiti provođenje aktivnosti iz Akcionog plana, s posebnim akcentom na oblast imovinsko-pravnih odnosa BiH i Republike Hrvatske, oblasti pogranične problematike i trgovinskih odnosa, odnosa u oblasti rada, zapošljavanja, socijalne zaštite i mirovina i oblasti elektro-energetike, te da o tome svaka tri mjeseca izvještava domove PSBiH.

Razmatrana je Sveobuhvatna analiza trgovine poljoprivrednim i prerađenim poljoprivrednim proizvodima s Evropskom unijom (EU) u periodu od 90 dana (juli - septembar 2013.), s posebnim osvrtom na Republiku Hrvatsku nakon stjecanja punopravnog članstva u EU. Donesen je zaključak koji će biti upućen domovima PSBiH, a u kojem je rečeno da nadležna tijela trebaju nastaviti analizirati ovakvu vrstu trgovine sa EU-om i o tome tromjesečno obavještavati domove PSBiH.

Članovi Zajedničke komisije upoznali su se sa Informacijom o pripremama za 6. sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine i porez, koji će se održati u Bruxellesu 26.02.2014. godine.

Usvojen je Izvještaj sa 8. sastanka Konferencije komisija za evropske integracije parlamenata zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope, koja je održana u Skoplju 25.11.2013. godine.

Usvojeni su i upućeni u dalju parlamentarnu proceduru Izvještaj o radu Zajedničke komisije za 2013. godinu, kao i Radni plan Zajedničke komisije za 2014. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću