MENI
26.2.2014

Održana 18. sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA BiH


Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno - sigurnosne agencije (OSA BiH) Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH), u skladu s vlastitim zaključcima o potrebi kontinuirane koordinacije i praćenja stanja sigurnosne situacije u zemlji, kao i procjena OSA BiH o mogućim pravcima daljeg razvoja događaja nakon protesta od 7. februara ove godine, na današnjoj sjednici ponovo je na dnevnom redu imala aktuelni izvještaj direktora OSA BiH o navedenim pitanjima.

Kako je saopćeno iz Zajedničke komisije, današnjoj sjednici, na poziv Komisije, prisustvovao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, koji je prisutne članove Komisije izvijestio o aktivnostima Izvršnog obavještajnog odbora, kojim predsjedava. Kako je naveo, Vijeće ministara BiH održat će tematsku sjednicu na koju će biti pozvani svi relevantni rukovodioci tijela iz sigurnosnog sektora u BiH.

Komisija je donijela zaključak kojim je od Vijeća ministara BiH zatražila da joj, nakon održavanja navedene tematske sjednice, dostavi pismeni izvještaj o, kako se navodi u saopćenju, nasilnim protestima, kao i analizu nadležnosti organa sigurnosnog sektora, sa jasno naznačenim mogućim rješenjima za svaku situaciju u kojoj se nadležnosti određenih organa preklapaju ili koje, pak, nisu jasno definirane.

Komisija je zaključila da će, nakon što dobije i razmotri ove informacije, inicirati održavanje zajedničke sjednice oba doma PS BiH, kako bi se u što hitnijem roku otklonile sve smetnje efikasnom radu agencija za provedbu zakona, koje se tiču nedovoljno jasnih zakonskih rješenja.

Na osnovu dosad prikupljenih informacija koje ukazuju na krajnje odgovoran odnos predsjedavajućeg Vijeća ministara i direktora OSA BiH spram posljednjih dešavanja, Komisija je izrazila snažnu podršku nastavku aktivnosti svih organa koji rade na očuvanju javnog reda i mira i ustavnog poretka BiH, navodi se na kraju saopštenja Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću