MENI
26.2.2014

Održana 58. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) na 58. sjednici utvrdila je ustavni osnov i usklađenost s pravnim sistemom BiH, te podržala principe Prijedloga zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, čiji je predlagač poslanik Mirsad Đugum.

Istovremeno, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH utvrdila je ustavni osnov i podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, kao i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač također Vijeće ministara BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH utvrdila je usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržala principe Prijedloga poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, čiji je predlagač Privremena zajednička komisija PSBiH za izradu izmjena i dopuna poslovnika oba doma PSBiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma podržala je i Prijedlog rezolucije o provjeri porijekla imovine, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović. Ovaj Prijedlog rezolucije bit će upućen PSBiH na dalji postupak.

S dnevnog reda sjednice skinuta je rasprava o prijedlogu Zakona o elektronskom dokumentu, čija usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH nije razmatrana jer sjednici nije prisustvovao predstavnik predlagača, Vijeća ministara BiH.

Na sjednici nije podržan zahtjev Ustavnog suda BiH za izjašnjenje o zahtjevu Suda BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH. S tim u vezi, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH ostala je na pozicijama važećeg zakonskog akta, koji je usvojen u PSBiH.

S dnevnog reda sjednice skinut je zahtjev Centralne izborne komisije (CIK) BiH za autentično tumačenje odredbi člana 2.2. stav (4), člana 2.14. stav (1) i člana 4.19. stav (4) Izbornog zakona BiH. Ovaj zahtjev bit će razmatran nakon što Komisiji bude dostavljeno mišljenje Vijeća ministara BiH.

Na sjednici je primljen k znanju i Orijentacioni radni plan Predstavničkog doma PSBiH za period februar – decembar 2014. godine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću