MENI
26.2.2014.

Одржана 58. сједница Уставноправне комисије Представничког дома


Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПС БиХ) на 58. сједници утврдила је уставни основ и усклађеност с правним системом БиХ, те подржала принципе Предлога закона о располагању непокретном војном имовином, чији је предлагач посланик Мирсад Ђугум.

Истовремено, Уставноправна комисија Представничког дома ПСБиХ утврдила је уставни основ и подржала принципе Предлога закона о допунама Закона о Правобранилаштву БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ, као и Предлога закона о измјенама и допунама Закона о раду у институцијама БиХ, чији је предлагач такође Савјет министара БиХ.

Уставноправна комисија Представничког дома ПСБиХ утврдила је усклађеност са Уставом и правним системом БиХ, те подржала принципе Предлога пословника Представничког дома ПСБиХ, чији је предлагач Привремена заједничка комисија ПСБиХ за израду измјена и допуна пословника оба дома ПСБиХ.

Уставноправна комисија Представничког дома подржала је и Предлог резолуције о провјери поријекла имовине, чији је предлагач посланик Денис Бећировић. Овај Предлог резолуције биће упућен ПСБиХ на даљи поступак.

С дневног реда сједнице скинута је расправа о приједлогу Закона о електронском документу, чија усклађеност са Уставом и правним системом БиХ није разматрана јер сједници није присуствовао представник предлагача, Савјета министара БиХ.

На сједници није подржан захтјев Уставног суда БиХ за изјашњење о захтјеву Суда БиХ за оцјену уставности Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ. С тим у вези, Уставноправна комисија Представничког дома ПСБиХ остала је на позицијама важећег законског акта, који је усвојен у ПСБиХ.

С дневног реда сједнице скинут је захтјев Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ за аутентично тумачење одредби члана 2.2. став (4), члана 2.14. став (1) и члана 4.19. став (4) Изборног закона БиХ. Овај захтјев биће разматран након што Комисији буде достављено мишљење Савјета министара БиХ.

На сједници је примљен к знању и Оријентациони радни план Представничког дома ПСБиХ за период фебруар – децембар 2014. године. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу